| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
 
 
 
Υλικά για 5-6 άτομα
2 φακελάκια πράσινο τσάι
8 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
8 ξερά βερίκοκα
8 χουρμάδες
8 ξερά σύκα από την Κύμη
8 φέτες αποξηραμένο μάνγκο
2 αστεροειδής γλυκάνισους
1 κλαράκι κανέλα
5-6 γαρύφαλλα
1 κοφτό κουτ του γλυκού σπόρους γλυκάνισου
4 κουτ σούπας καφέ ζάχαρη
Για την κρέμα πορτοκάλι
250 γραμ κρέμα γάλακτος
3 κρόκοι αβγών
5 κουτ σούπας ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ γλυκού κορν φλάουρ
 
Ετοιμάζετε την κομπόστα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 4 νεροπότηρα νερό και το φέρνετε στο βρασμό. Βάζετε μέσα τα 2 φακελάκια πράσινο τσάι και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά. Τα αφαιρείτε και προσθέτετε τη ζάχαρη.
Ξαναβάζετε το μίγμα να βράσει. Ρίχνετε μέσα τα δαμάσκηνα, τα ξερά βερίκοκα , τους χουρμάδες, τα σύκα και το μάνγκο. Ανακατεύετε. Προσθέτετε τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Τέλος προσθέτετε τους σπόρους του γλυκάνισου.
Βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα φρούτα σας να φουσκώσουν και να γίνουν τρυφερά. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε ένα μπολ.
Συνεχίζετε το βράσιμο της σάλτσας μέχρι να πήξει και να γίνει ένα απαλό σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάζετε την κρέμα πορτοκάλι. Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκάλι. Τα κτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος , διαλύετε το κορν φλάουρ σε 2-3 κουταλιές νερό και το προσθέτετε στη κρέμα γάλακτος, βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύετε τα υλικά. Προσθέτετε σιγά-σιγά το μίγμα με τους κρόκους και το πορτοκάλι. Η φωτιά σας πρέπει να είναι μέτρια και να είστε υπομονετικοί για να πήξει σιγά-σιγά η κρέμα. Εάν έχετε δυνατή φωτιά μπορεί να σας κόψουν οι κρόκοι και να πήξει πάρα πολύ.
Όταν η κρέμα σας αποκτήσει βελούδινη υφή αποσύρετέ τη από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει. Που και που να ανακατεύετε για να μην κάνει κρούστα από πάνω. Εάν σας σφίξει πολύ να την ζεστάνετε πάλι μαζί με 2 κουταλιές σούπας νεράκι.
Σερβίρετε βάζοντας σε ένα μπολ μερικές κουταλιές κρέμα πορτοκάλι, μερικά φρούτα κομπόστα και περιχύνετε με λίγη σαλτσούλα.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr