| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
 
 
 
Υλικά για 5-6 άτομα
1 φύλλο σφολιάτας
350 γραμ τυρί τύπου φιλαδέλφειας
100 γραμ μασκαρπόνε
4 κουτ σούπας καφέ ζάχαρη
1 κουτ σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
20 βερίκοκα
1 νεροπότηρο ζάχαρη
Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
150 γραμ ξασπρισμένα αμύγδαλα
1 σφινάκι grand marnier
 
Σε ένα μέτριο ταψάκι του φούρνου καλά βουτυρωμένο απλώνετε το φύλλο σφολιάτας με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού. Το τρυπάτε με ένα πιρούνι παντού. Aπλώνετε από πάνω ένα λαδόχαρτο και το γεμίζετε με φασόλια. Το ψήνετε στο φούρνο στους 180ο και μέχρι η σφολιάτα να ροδοψηθεί παντού. πού και που ανοίγετε το φούρνο και αν έχει φουσκώσει πολύ η σφολιάτα την τρυπάτε με ένα πιρούνι να κάτσει. Μετά από ½ ώρα περίπου η σφολιάτα θα είναι καλά ψημένη. Βγάλτε την αφαιρέστε τα φασόλια και το λαδόχαρτο και αφήστε την να κρυώσει.
Όσο κρυώνει ετοιμάστε τη γέμιση. Βάλτε το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολάκι και ρίξτε μέσα τις 4 κουταλιές καφέ ζάχαρη. Ρίξτε και 1 σφινάκι grand marnier.
Ανακατέψτε καλά τα υλικά και αφήστε τα για 10 λεπτά να ανταλλάξουν αρώματα. Σε ένα μπολ αδειάστε το τυρί φιλαδέλφεια και το μασκαρπόνε. Ρίχνετε μέσα το μίγμα της ζάχαρης και ανακατεύετε καλά. Tο βάζετε στο ψυγείο να περιμένει.
Ετοιμάζετε τα βερίκοκα. Τα ανοίγετε στη μέση, αφαιρείτε το κουκούτσι και σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τη ζάχαρη και 1 νεροπότηρο νερό. Αφήνετε να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τα βερίκοκα και τα βράζετε μέχρι σχεδόν να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Τα αφήνετε να κρυώσουν εκτός ψυγείου.
Καβουρδίζετε σε ένα σαγανάκι με μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο τα ξασπρισμένα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνέχεια για να μην καούν. Μόλις ροδίσουν απαλά τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στο μπλέντερ να χοντροκοπούν.
Ετοιμάζετε το γλυκό σας. Βγάζετε το μίγμα των τυριών από το ψυγείο και το αδειάζετε μέσα στη ψημένη σφολιάτα. Το ισιώνετε με ένα μαχαίρι και απλώνετε από πάνω του τα σιροπιασμένα βερίκοκα ένα-ένα. Περιχύνετε με ότι σιρόπι έχει μείνει στην κατσαρόλα και πασπαλίζετε με τα χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι μέσα στο ταψάκι του.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr