| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
 
 
 
Υλικά για μια τάρτα
Για τη ζύμη
250 γραμ βούτυρο φρέσκο
125 γραμ ζάχαρη άχνη
1 κουτ γλυκού αλάτι
2 αβγά ολόκληρα
1 πρέζα βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κιλό αλεύρι μαλακό
3 γραμ μπέικιν πάουντερ
2 κουτ φρέσκο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
20 βερίκοκα ώριμα
2 κρασοπότηρα ζάχαρη
Μια πρέζα βανίλια
 
Ετοιμάζετε τη ζύμη. Ο καλύτερος τρόπος παρασκευής είναι να χρησιμοποιήσετε το μίξερ. Τοποθετήστε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Δουλέψτε στην αρχή με μικρή ταχύτητα και μετά με μεγάλη.
Αμέσως μετά προσθέστε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Αμέσως μετά και χρησιμοποιώντας μικρή ταχύτητα ρίχνετε το αλεύρι σιγά-σιγά, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα.
Αδειάζετε το μίγμα σε μια λεκανίτσα και το δουλεύετε με το χέρι για 1-2 λεπτά, κάνετε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για ανάπαυση.
Για να ευκολυνθείτε χρησιμοποιήστε μια φόρμα αντικολλητική που θα σας βοηθήσει πολύ στο ξεφορμάρισμα.
Ετοιμάζετε τα βερίκοκα. Τα χωρίζετε στη μέση με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε το σκληρό κομμάτι τους πάνω-πάνω και στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα αδειάζετε τη ζάχαρη μαζί με ένα νεροπότηρο νερό. Μόλις βράσει και λειώσει η ζάχαρη ρίξτε μέσα τα βερίκοκα.
Αφήστε να πάρει βράση και χαμηλώστε τη φωτιά. Βράστε τα υπομονετικά μέχρι σχεδόν να εξαφανιστεί το νερό. Ρίξτε μέσα τη βανίλια. Αφήστε τα να χλιαρέψουν. Βάλτε τα στο μίξερ και κάντε τα ένα πηκτό πολτό.
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, κρατήστε το ¼ στην άκρη, βουτυρώστε την αντικολλητική φόρμα και πιέζοντας τη ζύμη απλώστε την να σκεπάσει όλη τη φόρμα και τα πλαϊνά της.
Αδειάστε τη μαρμελάδα μέσα στην τάρτα και στρώστε την με ένα μαχαίρι. Με τη ζύμη που κρατήσατε φτιάξτε λεπτά κορδονάκια και τοποθετείστε τα πάνω από τη μαρμελάδα σταυρωτά.
Σκεπάστε την τάρτα με ένα λαδόχαρτο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 40 λεπτά. Βγάλτε την αφήστε την να κρυώσει και σερβίρετέ την σε στρογγυλή πιατέλα.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr