| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
 
 
 
1 κιλό αλεύρι
1 κιλό ζάχαρη
1 ½ κιλό λάδι
1 ½ κιλό νερό
σουσάμι
 
Ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να βράσουν και να γίνουν σιρόπι. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα ξυλαράκι κανέλας.
Σε άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε λάδι και το αφήνουμε να καβουρδιστεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει και να γίνει το μείγμα ελαφρά ρευστό.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στη κατσαρόλα μισή κουτάλα από το σιρόπι, ενώ ανακατεύουμε σταδιακά και επαναλαμβάνουμε σταδιακά με όλο το σιρόπι ενώ ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε στο πάτο του ταψιού σουσάμι, από πάνω τη ζύμη και την οποία απλώνουμε με τη κουτάλα. Βάζουμε σουσάμι από πάνω και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στην αρχή στους 200ο για 15 λεπτά και στη συνέχεια στους 180ο για περίπου 2 ώρες.
Όταν η πίτα είναι έτοιμη, τη πασπαλίζουμε με μείγμα από ζάχαρη, κανέλα και τρίμμα από γαρύφαλλο.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr