| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Αγκινάρες με γαρίδες au gratin
 
 
 
Υλικά για 5-6 άτομα
12 μεγάλες αγκινάρες
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
24 μεσαίες γαρίδες
1 κουτ σούπας ξύδι
2 κουτ σούπας βούτυρο
3 κουτ σούπας αλεύρι
1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα
2 φλιτζ τσαγιού γραβιέρα Κρήτης ψιλοτριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
 
Βράζετε τις γαρίδες σε ½ λίτρο νερό μαζί με λίγο αλάτι και 1 κουταλιά ξύδι για 5 λεπτά. Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε αφαιρώντας ταυτόχρονα το μαύρο εντεράκι τους. Τις κόβετε στα 2, τις φυλλάτε σε ένα μπολ.
Ετοιμάζετε τις αγκινάρες. Τους αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα και το χνούδι, κόβετε το κοτσάνι, τις τρίβετε με 2 λεμονόκουπες να μη μαυρίσουν και τραβάτε από το κάτω μέρος μια μαχαιριά ούτως ώστε να μπορούν να κάτσουν καλά στο ταψί.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ταυτοχρόνως το τριμμένο κρεμμύδι και τους πάτους της αγκινάρας. Προσθέτετε 1 φλιτζ τσαγιού νερό, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Από τη στιγμή που θα πάρει βράση το φαγητό μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Αφήνετε τις αγκινάρες να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι μέχρι να ροδίσει απαλά. Αδειάζετε μέσα το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια μπεσαμέλ. Προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Τέλος ρίχνετε τη ψιλοτριμμένη γραβιέρα Κρήτης και ανακατεύετε.
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί του φούρνου και βάζετε μέσα τις αγκινάρες. Μοιράζετε επάνω σε όλες τις αγκινάρες τις κομμένες γαρίδες. Τις περιχύνετε με τη μπεσαμέλ με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας. Φροντίστε η μπεσαμέλ να σκεπάσει τις γαρίδες. Στρώστε τη καλά με ένα πιρούνι.
Ψήστε τις αγκινάρες στους 160ο και μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει ένα ρόδινο χρώμα. Αδειάστε τις αγκινάρες σε πιατέλα και σερβίρετέ τες στο τραπέζι.
   
Tips. 1. Αν θέλετε ψιλοκόψτε 3 φετούλες μπέικον, καβουρδίστε τις σε ένα σαγανάκι και ανακατέψτε τις με τις γαρίδες. 2. Για να πάρει η μπεσαμέλ ωραιότερο χρώμα κτυπείστε 1 αβγό μαζί με 1 κουταλιά νερό και αλείψτε τις γεμισμένες αγκινάρες προτού τις ψήσετε. 3. Αντικαταστήστε τη γραβιέρα Κρήτης με μετσοβόνε για λίγη καπνιστή γεύση.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr