| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Κροθόπιτα(Σούλι)
 
 
 
Για τη γέμιση
1 ½ κ. ζυγούρι ξεκοκαλισμένο
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
νερό
3 ½ φλιτζάνια ωμό ρύζι
ελαιόλαδο για το ταψί
Υλικά για τα φύλλα
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 αυγό
αλάτι
λίγο χλιαρό νερό
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας να τσιγαριστεί, ενώ το γυρίζουμε. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε το κρέας με νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει και να μαλακώσει για περίπου 2 ώρες.
Όσο βράζει το κρέας, ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε εκεί το αυγό, αλάτι, λίγο χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε στο κέντρο, ενώ κυλινδρίζουμε με το χέρι τη ζύμη να αποκτήσει ελαστικότητα. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί.
Λαδώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και σε μια επιφάνεια απλώνουμε νισεστέ. Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε φύλλο.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, ρίχνουμε λάδι στο κέντρο και αλείφουμε το φύλλο, από πάνω απλώνουμε το δεύτερο φύλλο, το τρίτο και το τέταρτο πάντα με λάδι ανάμεσά τους και χωρίς να γυρίσουμε τις άκρες τους.
Προσθέτουμε το ωμό ρύζι, ρίχνουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσέχουμε η γέμιση να απλωθεί καλά σε όλο το ταψί.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος και σουρώνουμε σε ένα μπόλ τον ζωμό μέσα στο οποίο έβρασε. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος γύρω γύρω στο ταψί, ενώ αφήνουμε το κέντρο άδειο.
Μετράμε 7 φλιτζάνια από το ζωμό που έχουμε φυλάξει, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Γυρίζουμε ένα ένα τα φύλλα έτσι ώστε να σκεπάσουν το κρέας στην άκρη. Κάθε φύλλο που τυλίγουμε, προσθέτουμε από πάνω και λίγο λαδάκι. Προσθέτουμε επίσης πάνω από τα φύλλα και λίγο από το ζωμό που ζεστάναμε, και τον υπόλοιπο κουταλιά κουταλιά πάνω στο ρύζι.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στην αρχή στους 200ο και για 15 λεπτά για να μη λασπώσει το ρύζι και στη συνέχεια στους 180ο για περίπου 1 ώρα.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr