| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
 
 
 
500 γραμμ καρύδι
1 κ.σ κανέλα σε σκόνη
1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά
500 γραμμ φρέσκο βούτυρο
1 ποτήρι κρασιού σπορέλαιο

Για το σιρόπι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 κ.σ.μέλι
2 νεροπότηρα νερό
λίγο λεμόνι
φλούδα από ένα λεμόνι
 
Ανακατέψτε το κοπανισμένο καρύδι με τη κανέλα.
Απλώνετε ένα φύλλο κρούστας πάνω σ ένα βουτυρωμένο ταψί.Πασπαλίζετε με το μείγμα του καρυδιού.Τσαλακώνετε το φύλλο με τα καρύδια και το τραβάτε στην άκρη.
Μέσα στο ταψί απλώνετε νέο φύλλο,το πασπαλίζετε με το μείγμα και το τσαλακώνετε και το σπρώχνετε στην άκρη δίπλα στο πρώτο φύλλο.
Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Σ ένα κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο και το σπορέλαιο να κάψει.
Περιχύνετε το ταψί με τα φύλλα με μείγμα βουτύρου και σπορέλαιου .Το καυτό βούτυρο θα ψήσει σχεδόν τα φύλλα.
Ψήνετε στο φούρνο στους 180 ο μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι.Σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη ,το νερό,το μέλι,στάζετε μερικές σταγόνες λεμονιού και μία φλούδα λεμονιού.Βράζετε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.΄Οταν είναι έτοιμο αποσύρετε από τη φωτιά ,απομακρύνετε τη φλούδα λεμονιού και το αφήνετε να κρυώσει.
Βγάζετε το μπακλαβά(Σαριχμπούρμα )από το φούρνο και με ζεστό τον μπακλαβά και κρύο το σιρόπι τον περιχύνετε με το σιρόπι που ήδη έχετε ετοιμάσει.
   
Τη συνταγή μας την έδωσε η φίλη κ Ευμορφία Αντωνιάδου .Είναι παραδοσιακή Αρμένικη συνταγή ,για το βράδυ των Χριστουγέννων(Στα τούρκικα λέγεται σαριχμπούρμα) .Τον έφτιαχνε η θεία της Αζνίφ Ναζαριάν που ακόμη και σήμερα ογδόντα και πλέον χρονών ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική!.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr