| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
 
 
 
Για τη ζύμη για 4 τηγανίτες:
400γρ. αλεύρι
ζεστό νερό
1 κ. του γλυκού ξύδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
**μ’ένα κιλό αλεύρι κάνουμε 10 τηγανίτες
για τη γέμιση, και το σερβίρισμα
2 φλιτζάνια χοντροκομμένα καρύδια
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 κουτ. της σούπας κανέλλα σκόνη
1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα
για το σερβίρισμα
4 κουταλιές μέλι
4 κουταλιές από το μείγμα καρυδιού της γέμισης
Λάδι για το τηγάνισμα
 
Σ’ ένα μπολ , ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και αρχίζετε να ανακατεύετε. Προσθέτετε σιγά σιγά το ζεστό νερό (όσο χρεαστεί) και το ξύδι. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση: Αναμιγνύετε τα χονδροκομμένα καρύδια, τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και τη κανέλα και τα αφήνετε στην άκρη. (Το μείγμα αυτό του καρυδιού θα το χρησιμοποιήσετε και στη γέμιση και για το σερβίρισμα να πασπαλίσουμε τις τηγανίτες).
Παίρνετε τη μισή ζύμη και με ένα πλάστη ανοίγετε ένα μακρόστενο φύλλο. Βάζετε πάνω στην επιφάνεια λίγο λάδι και με το χέρι απλώνετε παντού το λάδι. Χαράσσετε το φύλλο στα δύο. Παίρνετε το ένα κομμάτι και με ένα κουτάλι βάζετε στη μέση του και κατά μήκος μείγμα καρυδιού. Διπλώνετε τις δυο πλευρές του φύλλου και κλείνετε το μείγμα μέσα κάνοντας μια μακρόστενη φλογέρα την οποία τυλίγετε σαν κουλούρα και την πατάτε με τα δάχτυλα.
Επαναλαμβάνετε και με το άλλο κομμάτι φύλλου και φτιάχνετε δεύτερη τηγανίτα. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνετε άλλες δύο τηγανίτες.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα 2 φλιτζάνια λάδι, αφήνετε να κάψει και βάζετε μέσα μία μια την τηγανίτα. Μόλις ροδίσει τη γυρίζετε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά. Προσέχετε να μην αρπάξει, χαμηλώνετε τη φωτιά και ξαναγυρίζετε αν χρειαστεί μέχρι να ψηθεί.
Βγάζετε την τηγανίτα και την ακουμπάτε σε πιάτο. Όπως είναι καυτή, ρίχνετε 2 κουταλιές μέλι και πασπαλίζετε με το μείγμα της γέμισης. Τηγανίζετε και την άλλη τηγανίτα που έχετε εν τω μεταξύ ετοιμάσει.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία φτιάχνοντας με την υπόλοιπη ζύμη άλλες δύο τηγανίτες.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr