| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
 
 
 
3 νεροπότηρα ηλιέλαιο
1 νεροπότηρο σταχτόνερο
1 φλιτζ τσαγιού ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλας
1 κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο
7 κουτάλες αλεύρι από κίτρινο στάρι

για το σιρόπι
1 ½ ποτήρι νερό
3 νεροπότηρα ζάχαρη
φλούδα από ένα λεμόνι
 
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ηλιέλαιο και περιμένετε να κάψει. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο- λίγο το σταχτόνερο και ανακατεύετε.
Σε μια λεκάνη ρίχνετε τη ζάχαρη, το ξύσμα από λεμόνι, τη κανέλας και το γαρίφαλο, το μείγμα από ηλιέλαιο με το σταχτόνερο και σταδιακά προσθέτετε τις 7 κουτάλες αλεύρι ενώ ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Μόλις δέσουν τα υλικά ζυμώνετε το μείγμα με το χέρι μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Απλώνετε τη ζύμη σ’ ένα ταψί και με ένα μαχαίρι τη χαράσετε σε σχήμα ρόμβων. Βάζετε το ταψί στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και στους 200 βαθμούς.
Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού μέχρι να δέσει ελαφρά.
Μόλις το γλυκό ψηθεί, ζεστό όπως είναι από το φούρνο το περιχύνετε με το σιρόπι και σερβίρετε.
   
Από το επεισόδιο ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ στη Σαμοθράκη.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr