| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Αρνάκι με ραταφία(Καμπανία)
 
 
 
2 μεγάλες φέτες από μπούτι αρνιού ξεκοκαλισμένο
Τριμμένη γλυκόριζα
Ελαιόλαδο
½ μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κολοκυθάκι κομμένο σε φετούλες
κίτρινα μανιτάρια
2,3 μανιτάρια σιτάκε
1 κλαράκι λουίζας
φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
λίγο θυμάρι
βούτυρο με σκόρδο
μείγμα από μαϊντανό, άνιθο & σερφέιγ
1 ποτήρι κρασιού κρασί ραταφία
λουλούδια & σταφύλια για το σερβίρισμα
σιρόπι από βαλσάμικο(γκλέις)
αλάτι
 
Πασπαλίζετε τις φέτες αρνί με την τριμμένη γλυκόριζα. Βάζετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και στη συνέχεια τις φέτες του αρνιού από τη μεριά που το έχετε αλείψει με τη γλυκόριζα και αφήνετε να ροδοκοκκινίσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το κρεμμυδάκι, τα κίτρινα μανιτάρια και τις σιτάκες. Ανακατεύετε ελαφρά.
Προσθέτετε στο τηγάνι τη λουίζα και το φρέσκο δυόσμο για να δώσουν το άρωμά τους. Ανακατεύετε. Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν και μαλακώσουν, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το θυμάρι, το βούτυρο με το σκόρδο και το μείγμα των αρωματικών (μαιντανό ,άνηθο κ,λ,π ) συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Γυρίζετε τις φέτες του αρνιού και από την άλλη πλευρά ν’ αρωματιστούν και να ροδοκοκκινίσουν..
Για το σερβίρισμα Σ’ένα πιάτο βάζετε πρώτα τα λαχανικά (μανιτάρια,πιπερές,μανιτάρια)και στη συνέχεια το κρέας.
Στο τηγάνι που έχει μείνει ο ζωμός που έβρασαν τα υλικά, προσθέτετε το κρασί ραταφία, λίγη γλυκόριζα και βράζετε λίγο ακόμα να γίνει η σάλτσα πιο πηκτή.
Περιχύνετε τη σάλτσα αυτή πάνω από το κρέας και γαρνίρετε το πιάτο με λουλούδια, σταφύλια και σιρόπι βαλσάμικου.
   
Σημείωση. Η γλυκόρριζα ή γλυκύρριζα είναι ρίζα που καλλιεργείτο πολύ στην Πελοπόννησο και στην Αιτωλοακαρνανία. Τώρα η καλλιέργειά της έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Δίνει γλυκύτητα στο φαγητό. Φύτευαν γλυκύρριζα μέσα στους αμπελώνες, ενώ τη χρησιμοποιούσαν παλιά για να παλαιώσουν τεχνητά ένα φρέσκο κρασί. Οι γλυκύρριζες προορίζονται για εξαγωγή. Η ραταφία είναι γλυκό κρασί.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr