| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
 
 
 
25 ντοματάκια κώτικα άγουρα
1 κιλό ζάχαρη
1 μπολάκι μέλι θυμαρίσιο
1 λεμόνι
2 κάψες βανιλίνη
1 μπολάκι αμύγδαλα
10 γαρύφαλα
1 μεγάλο μπόλ ασβεστόνερο Ασβέστης διαλυμένος σε νερό
1 ποτήρι νερό
 
Καθαρίζετε ένα ,ένα τα ντοματάκια από τον εξωτερικό φλοιό τους .Χαράζετε τη κάτω άκρη , την απέναντι από τον ομφαλό ,μέχρι τη μέση και μ ένα μαχαιράκι απομακρύνετε τα σπόρια.
Τα καθαρισμένα ντοματάκια τα βυθίζετε στο ασβεστόνερο στον οποίο πρέπει να παραμείνουν για μία ώρα περίπου. Μόλις περάσει η ώρα τα ξεπλένετε καλά και τα αφήνετε σ ένα σουρωτήρι να στεγνώνουν. Παίρνετε μία κατσαρόλα και τοποθετείτε τα ντοματάκια ένα ,ένα κάνοντας περιμετρικούς κύκλους. ΄Οπως τοποθετείτε τα ντολμαδάκια..
Ρίχνετε ένα κιλό ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Ανάβετε τη φωτιά. και περιμένετε να βράσουν με ανοικτό καπάκι.. Ρίχνετε τα γαρίφαλα. Αφήνετε τα ντοματάκια να βράσουν για περίπου μιάμιση ώρα. Προς το τέλος ρίχνετε τις 2 βανιλίνες, τα αμύγδαλα και το μέλι Το γλυκό τελειώνει με το χυμό μισού λεμονιού.
Αφήνετε το ντοματάκι μέσα στη κατσαρόλα για 6 ώρες πριν το βάλετε σε βαζάκια για να πάρει το τελικό του χρώμα. Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα, το αφήνετε το ντοματάκι όλη τη νύχτα πριν το βάλετε στα βαζάκια....
   
Μεγάλη ήταν η παραγωγή του νησιού σε ντοματάκια. Με σπόρους που είχαν φέρει οι Ιταλοί λειτουργούσαν 8 εργοστάσια τη δεκαετία του 50.Τώρα τίποτε. Ο τουρισμός βλέπετε.. Μόνο λίγα χωράφια διατηρούνται ακόμα. όσο χρειάζεται για τις ανάγκες του τοπικού γλυκού. Το μαγειρέψαμε στην Ευαγγελίστρια στο επεισόδιο ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ στη Κω.Μαγείρισα η κ. Ευδοξία.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr