|
Καθαρίζετε ένα ,ένα τα ντοματάκια από τον εξωτερικό φλοιό τους .Χαράζετε τη κάτω άκρη , την απέναντι από τον ομφαλό ,μέχρι τη μέση και μ ένα μαχαιράκι απομακρύνετε τα σπόρια.
|
|
Τα καθαρισμένα ντοματάκια τα βυθίζετε στο ασβεστόνερο στον οποίο πρέπει να παραμείνουν για μία ώρα περίπου.
Μόλις περάσει η ώρα τα ξεπλένετε καλά και τα αφήνετε σ ένα σουρωτήρι να στεγνώνουν.
Παίρνετε μία κατσαρόλα και τοποθετείτε τα ντοματάκια ένα ,ένα κάνοντας περιμετρικούς κύκλους. ΄Οπως τοποθετείτε τα ντολμαδάκια..
|
|
Ρίχνετε ένα κιλό ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό.
Ανάβετε τη φωτιά. και περιμένετε να βράσουν με ανοικτό καπάκι..
Ρίχνετε τα γαρίφαλα.
Αφήνετε τα ντοματάκια να βράσουν για περίπου μιάμιση ώρα.
Προς το τέλος ρίχνετε τις 2 βανιλίνες, τα αμύγδαλα και το μέλι
Το γλυκό τελειώνει με το χυμό μισού λεμονιού.
|
|
Αφήνετε το ντοματάκι μέσα στη κατσαρόλα για 6 ώρες πριν το βάλετε σε βαζάκια για να πάρει το τελικό του χρώμα.
Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα, το αφήνετε το ντοματάκι όλη τη νύχτα πριν το βάλετε στα βαζάκια....
|
|
|
|
Μεγάλη ήταν η παραγωγή του νησιού σε ντοματάκια. Με σπόρους που είχαν φέρει οι Ιταλοί λειτουργούσαν 8 εργοστάσια τη δεκαετία του 50.Τώρα τίποτε. Ο τουρισμός βλέπετε.. Μόνο λίγα χωράφια διατηρούνται ακόμα. όσο χρειάζεται για τις ανάγκες του τοπικού γλυκού.
Το μαγειρέψαμε στην Ευαγγελίστρια στο επεισόδιο ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ στη Κω.Μαγείρισα η κ. Ευδοξία. |