| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Ξεροτήγανα (Λέρος )
 
 
 
για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι

για τη ζύμη:
½ κ. αλεύρι
3 αυγά
1 βανίλια
3 κουτ.της σούπας ούζο
3 κουτ. της σούπας ηλιέλαιο

για το πασπάλισμα:
τριμμένα αμύγδαλα
κανέλα
 
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύετε και προσθέτετε το χυμό από το λεμόνι. Αφήνετε τα υλικά να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια για περίπου 20 λεπτά να σφίξει το σιρόπι καλά. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Σπάτε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη βανίλια και χτυπάτε απαλά με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το ούζο, το ηλιέλαιο και σιγά σιγά ρίχνετε το αλεύρι ενώ συγχρόνως χτυπάτε με το πιρούνι.
Αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα και αν η ζύμη μας βγαίνει σκληρή, προσθέτετε λίγο ακόμα ούζο. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζετε σε μικρά μπαλάκια και τα ακουμπάτε σε μουσκεμένη πετσέτα για να μην ξεραθεί.
Ανοίγετε φύλλο περνώντας όσα από τα μπαλάκια επιθυμείτε από τη μηχανή, πρώτα από το 2 και στη συνέχεια από το 4. Κόβετε τις άκρες από το κάθε φύλλο και το πιέζετε με το δάχτυλο στη μέση, δίνοντάς του σχήμα παπιγιόν.
Βάζετε μπόλικο ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά βάζετε τα ξεροτήγανα να τηγανιστούν. Μόλις είναι έτοιμα, τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα.
Βουτάτε ένα ένα τα ξεροτήγανα στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα ακουμπάτε σε σχάρα που είναι πάνω από ένα ταψί, έτσι ώστε να φύγει το πολύ σιρόπι.
Τα πασπαλίζετε με τριμμένα αμύγδαλα και κανέλα και τα σερβίρετε.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr