| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
 
 
 
Ζύμη για φύλλο:
1 κ. αλεύρι
3 αυγά
αλάτι
2 κουτ. βούτυρο
1 ποτήρι του κρασιού ούζο
1 ποτήρι του κρασιού σπορέλαιο
1 ποτήρι του κρασιού ρετσίνα
ένα μπολ σταχτόνερο

για το σιρόπι της γέμισης:
1 λίτρο νερό
700γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση
άσπρα αμύγδαλα αλεσμένα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψίχα άσπρου μπαγιάτικου ψωμιού
2 κουτ. της σούπας μέλι
1 κουτ. του γλυκού πικραμύγδαλο η λικέρ αμαρέτο
μισό κουταλάκι ανθόλαδο
2 βανίλιες
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
λίγη μαστίχα κοπανισμένη με ζάχαρη
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 χούφτα σουσάμι
ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
 
Προετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πήξει το σιρόπι (για περίπου 30 λεπτά).
Προσθέτετε στην κατσαρόλα με το σιρόπι σταδιακά την ψίχα του ψωμιού, το μέλι, το πικραμύγδαλο, το ανθόλαδο, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο, τη μαστίχα και συγχρόνως ανακατεύετε. Συνεχίζετε ρίχνοντας το αλεσμένο αμύγδαλο και τη φρυγανιά για να σφίξει το σιρόπι και τέλος το σουσάμι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε την κατσαρόλα στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.
Εν τω μεταξύ βάζετε το σταχτόνερο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο: Σε ένα μπολάκι, χτυπάτε τα αυγά.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ρίχνετε το αλεύρι και το τρίβετε με το λάδι και το βούτυρο.
Προσθέτετε το αλάτι, ούζο, τη ρετσίνα, τα αυγά που έχετε χτυπήσει από προηγουμένως, το χλιαρό σταχτόνερο και ανακατεύετε. Αρχίζετε σιγά σιγά να ζυμώνετε το μείγμα. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα ,τη τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Παίρνετε λίγη από τη ζύμη, την απλώνετε με τον πλάστη, βάζετε στην άκρη μια κουταλιά από τη γέμιση, δίνετε σχήμα μισοφέγγαρου και τοποθετείτε στο λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.
Μόλις ψηθούν, τα βουτάτε ένα ένα στο ανθόνερο, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τα σερβίρετε σε μια πιατέλα.
   
Παραδοσιακό γλυκό του γάμου.Από το επεισόδιο ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ στη Λέρο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ανθόλαδο με αμυγδαλέλαιο που θα βρείτε σε Σούπερ Μάρκετ
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr