| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
 
 
 
Υλικά για 60 χαιμαλιά:
Για τη γέμιση:
1 κιλό καρύδια
½ κιλό τριμμένη ψίχα( από 1 κιλό ψωμί)
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κιλό ζάχαρη
Κανέλα
μοσχοκάρυδο
Μπαχάρι
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι
Υλικά για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι λάδι
1 κ. γλυκού αλάτι
2 ποτήρια νερό
Για το ζύμωμα
Νισεστές
γαρύφαλλα
Λάδι για το τηγάνισμα
Ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα.
 
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Μετά από 5 λεπτά βρασμού, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το μέλι. Ανακατεύετε μέχρι να λειώσει.
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζετε τη ψίχα ,μετά προσθέτετε το κονιάκ και ανακατεύετε να πάει παντού. Προσθέτετε το πορτοκάλι, το μοσχοκάρυδο, και τη κανέλα ,το κοπανισμένο καρύδι και μετά σιγά ,σιγά το σιρόπι ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί από τη ψίχα. Την αφήνετε μερικές ώρες να ξεκουρασθεί η γέμιση και να απορροφηθούν όλα τα υγρά .
Ετοιμάζετε τη ζύμη Βάζετε σε μία λεκάνη το κοσκινισμένο αλεύρι ρίχνετε το αλάτι και βάζετε το μισό λάδι τρίβετε το αλεύρι με τα δάκτυλα και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και μετά τα 2 ποτήρια νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας συγχρόνως. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και λεία..
Παίρνετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε 6 μπαλάκια. Παίρνετε ένα ένα μπαλάκι και το καλύπτετε με λίγο νισεστέ και ανοίγετε το φύλλο. Κόβετε το φύλλο σε λωρίδες .Στη άκρη κάθε λωρίδας βάζετε μια κουταλιά γέμισης και τη διπλώνετε τριγωνικά 5 φορές. Κόβετε τη ζύμη μετά το 5ο δίπλωμα , ,πιέζετε τα τριγωνικά χαιμαλιά στις άκρες και καρφιτσώνετε ένα γαρύφαλλο.. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες.
Εν τω μεταξύ βάζετε λάδι σε μία βαθιά κατσαρόλα και την αφήνετε να κάψει. Για να σιγουρευτείτε ότι το λάδι είναι έτοιμο ρίχνετε ένα κομμάτι από τη ζύμη η οπoία πρέπει να ροδίσει.. Όταν είναι έτοιμο το λάδι αρχίζετε να τηγανίζετε βάζοντας τα χαιμαλιά ένα ,ένα στο λάδι .Μόλις ροδίσουν τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Στο τέλος παίρνετε ένα ένα χαιμαλί και το πασπαλίζετε παντού μα ζάχαρη άχνη.
   
Παρατήρηση: Τη γέμιση συνήθως τη φτιάχνουν τη προηγουμένη. Τη συνταγή την έφτιαξε η κ.Κατίνα Παρίσση και η κόρη της Κούλα. Είναι παραδοσιακό γλυκό του γάμου της Σκιάθου .Προσφέρεται σε μεγάλα καλάθια μετά τη τελετή.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr