| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Μουσταλευριά
 
 
 
7-8 κιλά μούστο
12 κουταλιές στάχτη
1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κανέλα
καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
σουσάμι
 
Από την προηγούμενη μέρα βράζετε τον μούστο με τη στάχτη. Βάζετε τη στάχτη σε ένα σακουλάκι το οποίο έχετε φτιάξει από τουλπάνι. Το δένετε σφιχτά και το ρίχνετε σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα μαζί με τον μούστο. Το βράσιμο θέλει υπομονή. Το ανακατεύετε και το ξαφρίζετε συνεχώς βγάζοντας συγχρόνως και τυχόν ξένα σώματα που επιπλέουν από τη στάχτη. Μόλις σταματήσει να αφρίζει κλείνετε τη φωτιά. Αφήνετε να κατασταλλάξει όλη την νύκτα.
Την επόμενη ημέρα το σουρώνετε με ένα σουρωτήρι που έχετε καλύψει τον πάτο του με τουλπάνι για να κρατήσει όλη τη στάχτη. Εάν χρειαστεί να το ξανασουρώσετε αφού πάλι ξανακατασταλλάξει.
Θα χρειαστείτε τώρα 8 φλιτζάνια καθαρό μούστο. Θα κρατήσετε 1 φλιτζάνι στην άκρη και το υπόλοιπο θα το βάλετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι θα καβουρδίσετε το αλεύρι λίγο και κατόπιν θα το διαλύσετε στο 1 φλιτζάνι μούστο που κρατήσατε στην άκρη.
Θα το προσθέσετε στην κατσαρόλα με τον μούστο που ήδη έχει αρχίσει να βράζει. Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις η μουσταλευριά σας πήξει τη μοιράζετε σε γυάλινα μπολάκια.
Πασπαλίζετε με κανέλα, καρυδόψιχα και σουσάμι.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr