| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Μελιτίνια
 
 
 
1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
1/2 κουτ γλυκού αλάτι
χλιαρό γάλα όσο πάρει
1 κιλό μυζήθρα ολόπαχη
4 κρόκους αβγού
650 γραμ ζάχαρη άχνη
2 κουτ βούτυρο
λίγη μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1 φλιτζ σιμιγδάλι ψιλό
κανέλα για το πασπάλισμα
 
Πρώτα φτιάχνετε τη ζύμη. Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε τις 2 κουταλιές βούτυρο και μαλάσσετε τη ζύμη να πάει παντού.
Αρχίζετε να προσθέτετε το γάλα σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μια σφικτή ζύμη, την αφήνετε να αναπαυθεί για λίγο και φτιάχνετε τη γέμιση.
Κόβετε τη μυζήθρα σε μικρά κομματάκια και τη ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτετε τους κρόκους του αβγού και συνεχίζετε.
Ρίχνετε το σιμιγδάλι και το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζετε το ζύμωμα. Τέλος βάζετε τη ζάχαρη και τη μαστίχα και κάνετε το μείγμα ομοιογενές.
Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και αλευρώνοντας μια λεία επιφάνεια ανοίγετε τρία λεπτά φύλλα. Κόβετε το φύλλο σε δίσκους με περίπου 7 εκατοστά διάμετρο.
Μ' ένα κουταλάκι γεμίζετε τους δίσκους με το μίγμα της μυζήθρας αφήνοντας ακάλυπτο ένα πόντο στο φύλλο του ζυμαριού περιμετρικώς. Με τα δάκτυλά σας ανασηκώνετε το ζυμάρι και κάνετε ένα πλισέ ενώνοντας το ζυμάρι ανά ένα πόντο.
Ψήνετε τα μελιτίνια σε βουτυρωμένο τυρί αφού τα πασπαλίσετε με κανέλα.
   
Συνταγή από το βιβλίο "Ελληνικό ΤΥΡΙ".
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr