| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
 
 
 
1 κιλό ζάχαρη
400 γραμμ. γλυκόζη
1 δισκάκι φραμπουάζ
400 γραμμ. νερό
 
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 200γρ νερό και μισό κιλό ζάχαρη. Όσο λιώνει, προσθέτετε τα φραμπουάζ, ανακατεύετε και όταν σιγοβράσουν, τα σουρώνετε από το σιρόπι, πιέζοντάς τα με κουτάλι να βγάλουν όλο τους το άρωμα.
Στη κατσαρόλα που έχει μείνει πια μόνο το σιρόπι, προσθέτετε άλλο μισό κιλό ζάχαρη και όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει στους 100ο, προσθέτετε 400 γρ γλυκόζη (την έχουμε ζεστάνει προηγουμένως λίγο σε φούρνο μικροκυμάτων για να λιώσει ευκολότερα).
Βράζετε τα υλικά στους 155ο για ν’αρχίσει να εξατμίζεται το νερό και να γίνει το σιρόπι. Τεστάρετε σταδιακά αν το σιρόπι είναι στο στάδιο που επιθυμείτε με τον εξής τρόπο: Βουτάτε τα δάχτυλά μας σε κρύο νερό, στη συνέχεια στη κατσαρόλα με το σιρόπι και μετά πάλι σε κρύο νερό. Τεστάρετε αν το σιρόπι που μένει στο χέρι μας μπορεί να πάρει το σχήμα μπαλίτσας και μόνο αν βάζοντάς τη στο στόμα δεν κολλάει στα δόντια. Αλλιώς συνεχίζετε το βράσιμο.
Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, το μοιράζετε σε δύο επιφάνειες σιλικόνης (ή σε μάρμαρο με λίγο λάδι). Αφήνετε για λίγο να κρυώσουν και αρχίζετε να μαζεύετε με τα δάχτυλα το σιρόπι το οποίο πρέπει να έχει πάρει μορφή υγρής καραμέλας, προς τα μέσα, δίνοντάς του σχήμα μπάλας.
Απλώνετε και αναδιπλώνετε τις καραμέλες, τη μια πιο πολύ, μέχρι που γίνεται γυαλιστερή, ενώ την άλλη λιγότερο για να γίνει πιο σκούρα. Σταματάτε μόλις σκληρύνουν και τις πλάθετε σε ρολά, όπως μια ζύμη. Τελειώνετε κόβοντάς τες με ψαλίδι.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr