| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
 
 
 
1½ κιλό περίπου πράσινα μήλα (golden) στεγνά όχι πολύ ζουμερά
1 ½ ποτήρι γιαούρτι
300 γραμμ. αλεύρι
5 αβγά
βανίλια
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
ξύδι
1 κουτ. γλυκ. σόδα σε σκόνη
150 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ένα λεμόνι
 
Σε ένα μπόλ καθαρίζετε τα μήλα (τα ξεφλουδίζετε, τα ψιλοκόβετε σε κομματάκια). Ρίχνετε στο μπολ λίγες σταγόνες λεμόνι για να μη μαυρίσουν τα μήλα.
Αδειάζετε τα ψιλοκομμένα μήλα σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε 1 ποτήρι ζάχαρη , ανακατεύετε, βάζετε λίγη βανίλια και τοποθετείτε τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά.
Όσο βράζουν τα μήλα φτιάχνετε τη ζύμη .Σε ένα μπολ, ρίχνετε 2 ποτήρια νερού ζάχαρη, ξεχωρίζετε κρόκους από ασπράδια και ρίχνετε τους κρόκους μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη. Βάζετε τα ασπράδια στο ψυγείο για να γίνουν πιο εύκολα μαρέγκα.
Χτυπάτε με μίξερ (στη χαμηλή σκάλα) τους κρόκους με τη ζάχαρη, και όσο χτυπάτε, προσθέτετε γύρω στα 150γρ βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτετε 1½ ποτήρι γιαούρτι. Για να φουσκώσει το μίγμα , ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σόδας στη οποία έχετε στάξει μια σταγόνα ξύδι για να αφρίσει. Ανακατεύετε λίγο με ένα κουτάλι και μετά με το μίξερ για να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτετε 2 ½ ποτήρια νερού, 200-250γρ αλεύρι , χτυπάμε πάλι με το μίξερ και προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι (γύρω στις 3-4 μεγάλες κουταλιές), λίγη βανίλια και ανακατεύετε πάλι με το μίξερ.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200ο βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί, αδειάζετε μέσα το μείγμα που ετοιμάσατε, το απλώνετε καλά στο ταψί και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί.
Κατεβάζετε το κατσαρολάκι με τα μήλα από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ, ρίχνετε τα ασπράδια που είχατε βάλει στο ψυγείο και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ να γίνουν μαρέγκα. Όταν είναι έτοιμη (να στέκεται) βάζετε σιγά σιγά ένα ποτήρι νερού ζάχαρη στη μαρέγκα και συγχρόνως χτυπάτε με το μίξερ.
Προσέχοντας να μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο ελέγχετε αν ψήθηκε η ζύμη, βάζοντας ένα σπίρτο μέσα που πρέπει να βγεί καθαρό. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζετε, την αφήνετε για 2 λεπτά να πάρει αέρα και απλώνετε από πάνω τα μήλα που έχετε ετοιμάσει από πριν. Περιχύνετε από πάνω με τη μαρέγκα και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο για 5 λεπτά να πάρει χρώμα.
   
Τη μηλόπιτα αυτή μας την έφτιαξε στο Ντουμπάι η γυναίκα του ΄Ελληνα Πρόξενου.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr