| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Περιστέρια γεμιστά
 
 
 
Yλικά για 5,6 άτομα
5,6 περιστέρια
½ κιλό ρύζι καρολίνα
4 κ.σ. πράσινο σιτάρι
250 γραμ συκωτάκια πουλιών
4 κ.σ. βούτυρο
3 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι,πιπέρι
30 εληές μαύρες, πράσινες
Πιτάκια πατάτας (γαρνιτούρα)
3 πατάτες καθαρισμένες
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Βούτυρο για το τηγάνισμα
 
Από πριν μουλιάζετε το πράσινο σιτάρι. Ρίχνετε περίπου 4 κυβάκια βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι, το ρύζι, το πράσινο σιτάρι και ανακατεύετε. Προσθέτετε 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε. Προσθέτετε τα συκωτάκια των πουλιών κομμένα στη μέση, τα σοτάρετε και αυτά τα ανακατεύετε και αφήνετε για περίπου 5 λεπτά να μαγειρευτούν. Προσθέτετε 2 κουταλιές βραστό νερό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν. Φυλάτε τη σος που θα περισσέψει στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε 2 κρεμμύδια, τα αλατοπιπερώνουμε
Παίρνετε ένα-ένα περιστέρι βάζετε μέσα στην κοιλιά τους μία κουταλιά από τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και συμπληρώνετε με τη γέμιση ρυζιού που ετοιμάσατε προηγουμένως. Δένετε τα πόδια και γεμίζετε τα περιστέρια με τη γέμιση που σας περίσσεψε και από το λαιμό.
Βάζετε τα γεμισμένα περιστέρια σε κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι και ένα ποτήρι νερό.
Εν τω μεταξύ μέσα στη σος που περίσσεψε στο τηγάνι του ρυζιού, προσθέτετε 2 σκελίδες σκόρδο που έχετε από πριν λειώσει, και τις εληές. Τα φυλάτε ζεστά
Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνετε 1 σκελίδα σκόρδο λυωμένη, 1/2 φλυτζανάκι του καφέ άσπρο ξύδι, 2 κουταλίτσες λεμόνι, και 3 κουταλιές ταχίνι. Προσθέτετε 2 κουταλιές από το ζωμό που έβρασαν τα περιστέρια, αφήνετε να κάψουν λίγο και να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.Τα φυλάτε ζεστά
Για τα πιτάκια , κόβετε τις πατάτες σε λωρίδες και στη συνέχεια σε στικάκια. Προσθέτετε από πάνω 1 ½ κουταλιά τριμμένο σκόρδο, λίγο αλάτι και ανακατεύετε να πάνε τα υλικά παντού, Βάζετε τις πατάτες σε τηγάνι και τις απλώνετε. Από πάνω βάζετε 3 κυβάκια βούτυρο. Αφήνετε να λιώσει το βούτυρο, προσθέτετε άλλα 3 κυβάκια βούτυρου. Τις γυρίζετε προσέχοντας να μην κολλήσουν οι πατάτες στο τηγάνι. Όταν είναι έτοιμες τις αποσύρετε από τη φωτιά και τις τοποθετείτε σε πιάτο
Για το σερβίρισμα τοποθετείτε το μείγμα με το ταχίνι στον πάτο της πιατέλας που θα σερβίρετε το φαγητό. Βάζετε από πάνω τα βρασμένα περιστέρια, γαρνίρετε με τη σάλτσα από τις ελιές και την πίτα της πατάτας κομμένη στη μέση.
   
Η συνταγή παρουσιάσθηκε στο επεισόδιο "ΜΠΟYΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ" στην Αλεξάνδρεια.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr