english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Χοιρινές κρασάτες μπουκίτσες με πικάντικη φάβα και σοτέ πράσο
 
 
  Υλικά για 5-6 άτομα
Για το χοιρινό
1 κιλό χοιρινό από μπούτι κομμένο σε μικρές μπουκιές
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κουτ σούπας κόλιανδρο καλά κοπανισμένο
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ γλυκού πελτέ
Αλάτι, πιπέρι
Για τη φάβα
1 πακέτο φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι
Για το πράσο
6 μεγάλα πράσα καλά καθαρισμένα μόνο το άσπρο μέρος
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί από τη Σάμο
Αλάτι, πιπέρι
 
Ετοιμάζετε κατ’ αρχήν τη φάβα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μέχρι να μοσχομυρίσει, ρίχνετε μέσα τη φάβα καλοπλυμένη και ανακατεύετε.
Προσθέτετε νεράκι χλιαρό περίπου 1 λίτρο. Αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη φάβα μέχρι να χυλώσει. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα. Μόλις χυλώσει καλά την αφήνετε να κρυώσει και την περνάτε από το μπλέντερ μέχρι να γίνει βελούδινη. Την διατηρείτε χλιαρή στην κατσαρόλα.
Ετοιμάζετε τα πράσα. Κόβετε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα ρίχνετε μέσα το γλυκό κρασί. Αλατίζετε ελαφρά και πιπερώνετε. Τα μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί και να στεγνώσει το τηγάνι.
Έχοντας έτοιμα πλέον τη φάβα και τα καραμελωμένα πράσα ετοιμάζετε το χοιρινό. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμυδάκι μαζί με τις μπουκίτσες του χοιρινού ταυτόχρονα για αρκετή ώρα και μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας.
Το αλατίζετε καλά, το πιπερώνετε, ρίχνετε το κοπανισμένο κόλιανδρο και το πελτέ. Ανακατεύετε καλά να αναδειχτούν όλες οι μυρωδιές των υλικών. Ρίχνετε μέσα το κρασί, αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύετε και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τις μπουκίτσες του χοιρινού τουλάχιστον για ½ ώρα.
Αν χρειαστεί συμπληρώνετε λίγο νερό. Δοκιμάζετε και όταν οι μπουκίτσες είναι τρυφερές ετοιμαζόσαστε για σερβίρισμα.
Σε κάθε πιάτο αδειάζετε 3-4 κουταλιές φάβα τις οποίες στρώνετε στην επιφάνεια του πιάτου. Πάνω στη φάβα και από τη μια μεριά βάζετε 2-3 κουταλιές πράσο καλά σουρωμένο από τα λάδια του και ακριβώς απέναντί του βάζετε τις κρασάτες μπουκίτσες χοιρινού με κόλιανδρο.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Au gratin με φετούλες πατάτας και μανιταριών με γραβιέρα Νάξου
Αρνίσιο μπούτι γεμιστό στο φούρνο
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Βασιλόπιτα( Η τυχερή )
Γαλοπούλα με κυδώνια και κοκκάρια
Γαλοπούλα με την κλασική γέμιση
Γλυκόξινη ζεστή σαλάτα
Γουρουνάκι γεμιστό (Xανιά )
Δίπλες
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καρυδόπιτα Νάξου (Μελαχρινή)
Κατσικάκι με χυμό και σπόρους από ρόδι
Κολοκυθόσουπα πικάντικη
Κοτόπιττα με μπεσαμέλ
Κουραμπιέδες
Κρέπες γεμιστές με φρούτα, κρέμα πορτοκαλιού και σάλτσα σοκολάτας
Μανιτάρια γεμιστά με σάλτσα φιλαδέλφειας και ψιλοκομμένα λαχανικά
Μελομακάρονα
Μπαρμπουνοφάσουλα κοκκινιστά με μανιτάρια
Μπισκ γαρίδας
Μπουκίτσες μοσχαριού στη κατσαρόλα με λαχανικά και κρασί
Οσομπούκο με μαϊντανό και μανιτάρια
Παντζαροσαλάτα με dressing γιαουρτιού
Πατάτες με κιτρινόριζα σβησμένες με γλυκό κρασί
Πατατούλες μαγειρεμένες με πάπρικα και λευκό κρασί
Πιλάφι με σαφράν τηγανητό φιδέ και ρόδι
Πουγκάκια από φύλλο κρούστας γεμισμένα με μπουκίτσες αρνιού, κεφαλοτύρι, καρότα και αρακά
Πουρέ σελινόριζας με μοσχολέμονο
Πουρές πατάτας με καρότα
Πράσινη σαλάτα με αχλάδι και κρουτόν γαρνιρισμένη με ξινομυζήθρα
Ρυζόγαλο με σιρόπι καραμέλας
Ρυζόγαλο φόρμας με ξανθές σταφίδες , κερασάκια μαρασκίνο με σιρόπι κανέλας
Σαλάτα με βραστές πατάτες , ψιλοκομμένο λουκάνικο Φραγκφούρτης, ρόκα και ντοματίνια
Σαλάτα με παντζαρόφυλλα, αγκινάρες, σελινόριζα και ξινό dressing ροδιού
Σοκολατένιος κορμός με φρουί γκλασέ και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
Σοτέ καρότα με πορτοκάλι και κύμινο
Στρούντελ αχλαδιού με σταφίδες και κονιάκ
Τάρτα με σοταρισμένα αχλάδια και κρέμα σοκολάτας
Τιραμισού
Τραχανάς σούπα με φέτα
Τυρόπιτα η πλούσια
Φάβα πουρέ με καβουρδισμένα κρεμμυδάκια και φιστίκια Αιγίνης
Χαλούμι με ντομάτες, κολοκυθάκια και λάδι δυόσμου
Χοιρινές κρασάτες μπουκίτσες με πικάντικη φάβα και σοτέ πράσο
Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα
Χοιρινό μπούτι με γαρίφαλα και χυμό ανανά
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με πατατούλες και μπρόκολο
Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο με σάλτσα από κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα
Χριστουγεννιάτικος κορμός