english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Κοτόπιττα με μπεσαμέλ
 
 
  1 ολόκληρο κοτόπουλο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 καρότα
1 κρεμμύδι
2 κλαράκια σέλινο
2-3 κουτ σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα του κοτόπουλου
Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Για τη μπεσαμέλ
2 κουτ σούπας βούτυρο
2 κουτ σούπας αλεύρι
1 ½ νεροπότηρο ζωμό που έβρασε το κοτόπουλο
2 νεροπότηρα ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 φλιτζ τσαγιού κασέρι χοντροτριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
 
Κατ’ αρχήν βράζετε το κοτόπουλο. Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2 λίτρα νερό, πλένετε το κοτόπουλο και το βάζετε ολόκληρο μαζί με τα 2 καρότα, το κρεμμύδι καθαρισμένο και το σέλινο. Αλατίζετε ελαφρά και το βράζετε μέχρι σχεδόν να διαλυθεί. Το βγάζετε, το ακουμπάτε σε πιατέλα και το αφήνετε να κρυώσει. Σουρώνετε το ζωμό και το φυλάτε στο ψυγείο για πάσα χρήση.
Αφαιρείτε τη πέτσα από το βρασμένο κοτόπουλο και στη συνέχεια μαζεύετε όλα τα ψαχνά του και τα οποία ψιλοκόβετε. Τα βάζετε σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια σε μια καθαρή κατσαρόλα φτιάχνετε μια πλούσια μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Αδειάζετε μέσα 1 ½ νεροπότηρο από αυτό που έβρασε το κοτόπουλο και ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρά η μπεσαμέλ. Προσθέτετε τα 2 νεροπότηρα μανιτάρια ωμά, το τριμμένο κασέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά. Αλατίζετε απαλά αφού δοκιμάσετε, προσθέτετε πιπέρι. Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια από το ψαχνό του κοτόπουλου.
Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Λαδώνετε καλά ένα μέτριο ταψί του φούρνου και στρώνετε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα καλά και ένα-ένα. Αδειάζετε τη γέμιση και τη στρώνετε με ένα πιρούνι. Γυρίζετε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων και στρώνετε από πάνω άλλα 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Κόβετε την κοτόπιτα σε μερίδες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και την περιχύνετε με ακόμα 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο.
Την ψήνετε στο φούρνο στους 180ο σκεπασμένη με μια λαδόκολλα για να μην αρπάξει και να προφτάσει να ψηθεί από κάτω καλά. Στα 40 λεπτά αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά. Την αφήνετε να χλιαρέψει, την κόβετε σε μερίδες και τη σερβίρετε σε πιατέλα.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Au gratin με φετούλες πατάτας και μανιταριών με γραβιέρα Νάξου
Αρνίσιο μπούτι γεμιστό στο φούρνο
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Βασιλόπιτα( Η τυχερή )
Γαλοπούλα με κυδώνια και κοκκάρια
Γαλοπούλα με την κλασική γέμιση
Γλυκόξινη ζεστή σαλάτα
Γουρουνάκι γεμιστό (Xανιά )
Δίπλες
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καρυδόπιτα Νάξου (Μελαχρινή)
Κατσικάκι με χυμό και σπόρους από ρόδι
Κολοκυθόσουπα πικάντικη
Κοτόπιττα με μπεσαμέλ
Κουραμπιέδες
Κρέπες γεμιστές με φρούτα, κρέμα πορτοκαλιού και σάλτσα σοκολάτας
Μανιτάρια γεμιστά με σάλτσα φιλαδέλφειας και ψιλοκομμένα λαχανικά
Μελομακάρονα
Μπαρμπουνοφάσουλα κοκκινιστά με μανιτάρια
Μπισκ γαρίδας
Μπουκίτσες μοσχαριού στη κατσαρόλα με λαχανικά και κρασί
Οσομπούκο με μαϊντανό και μανιτάρια
Παντζαροσαλάτα με dressing γιαουρτιού
Πατάτες με κιτρινόριζα σβησμένες με γλυκό κρασί
Πατατούλες μαγειρεμένες με πάπρικα και λευκό κρασί
Πιλάφι με σαφράν τηγανητό φιδέ και ρόδι
Πουγκάκια από φύλλο κρούστας γεμισμένα με μπουκίτσες αρνιού, κεφαλοτύρι, καρότα και αρακά
Πουρέ σελινόριζας με μοσχολέμονο
Πουρές πατάτας με καρότα
Πράσινη σαλάτα με αχλάδι και κρουτόν γαρνιρισμένη με ξινομυζήθρα
Ρυζόγαλο με σιρόπι καραμέλας
Ρυζόγαλο φόρμας με ξανθές σταφίδες , κερασάκια μαρασκίνο με σιρόπι κανέλας
Σαλάτα με βραστές πατάτες , ψιλοκομμένο λουκάνικο Φραγκφούρτης, ρόκα και ντοματίνια
Σαλάτα με παντζαρόφυλλα, αγκινάρες, σελινόριζα και ξινό dressing ροδιού
Σοκολατένιος κορμός με φρουί γκλασέ και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
Σοτέ καρότα με πορτοκάλι και κύμινο
Στρούντελ αχλαδιού με σταφίδες και κονιάκ
Τάρτα με σοταρισμένα αχλάδια και κρέμα σοκολάτας
Τιραμισού
Τραχανάς σούπα με φέτα
Τυρόπιτα η πλούσια
Φάβα πουρέ με καβουρδισμένα κρεμμυδάκια και φιστίκια Αιγίνης
Χαλούμι με ντομάτες, κολοκυθάκια και λάδι δυόσμου
Χοιρινές κρασάτες μπουκίτσες με πικάντικη φάβα και σοτέ πράσο
Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα
Χοιρινό μπούτι με γαρίφαλα και χυμό ανανά
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με πατατούλες και μπρόκολο
Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο με σάλτσα από κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα
Χριστουγεννιάτικος κορμός