english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Τυρόπιτα η πλούσια
 
 
  Υλικά για 1 ταψί του φούρνου
1 πακέτο φύλλο κρούστας
για τη γέμιση
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουτ σούπας αλεύρι
1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα
3 αβγά
200 γραμ φέτα
1 φλιτζ τσαγιού τριμμένο κασέρι
1 φλιτζ του καφέ παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
χοντροτριμμένο πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
 
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τις 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο τις ζεσταίνουμε καλά και ρίχνουμε το αλεύρι, το σοτάρουμε μέχρι να σκουρύνει και στη συνέχεια αδειάζουμε μέσα το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να κάνουμε μια καλή μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά θρυμματίζουμε τη φέτα και τη ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι και τη ψιλοτριμμένη παρμεζάνα. Πιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά το μίγμα. Το αφήνουμε στην άκρη.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Αδειάζετε μέσα τη γέμιση τη στρώνετε με ένα πιρούνι γυρίζετε τα περισσεύματα των φύλλων προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμιση και απλώνετε από πάνω άλλα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα και αυτά ένα-ένα.
Τα σιγυρίζετε καλά γύρω-γύρω και με ένα μαχαίρι χαράζετε τη πίτα σας βαθιά σε μερίδες. Ψήνετε τη πίτα στο φούρνο στους 170ο μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα και στα πάνω και στα κάτω φύλλα. Την αφήνετε να χλιαρέψει, τη κόβετε σε μερίδες και τη σερβίρετε.
Tips 1. Για να ελέγχετε καλύτερα το ψήσιμο των κάτω φύλλων χρησιμοποιήστε ένα γυάλινο ταψί τύπου πυρέξ για να μπορείτε να βλέπετε το ρόδισμα των κάτω φύλλων.
2. Μπορείτε αντί για φέτα να χρησιμοποιήσετε Κατίκι Δομοκού που έχει πολύ ελαφριά γεύση και αντί για κασέρι, γραβιέρα Κρήτης.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Au gratin με φετούλες πατάτας και μανιταριών με γραβιέρα Νάξου
Αρνίσιο μπούτι γεμιστό στο φούρνο
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Βασιλόπιτα( Η τυχερή )
Γαλοπούλα με κυδώνια και κοκκάρια
Γαλοπούλα με την κλασική γέμιση
Γλυκόξινη ζεστή σαλάτα
Γουρουνάκι γεμιστό (Xανιά )
Δίπλες
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καρυδόπιτα Νάξου (Μελαχρινή)
Κατσικάκι με χυμό και σπόρους από ρόδι
Κολοκυθόσουπα πικάντικη
Κοτόπιττα με μπεσαμέλ
Κουραμπιέδες
Κρέπες γεμιστές με φρούτα, κρέμα πορτοκαλιού και σάλτσα σοκολάτας
Μανιτάρια γεμιστά με σάλτσα φιλαδέλφειας και ψιλοκομμένα λαχανικά
Μελομακάρονα
Μπαρμπουνοφάσουλα κοκκινιστά με μανιτάρια
Μπισκ γαρίδας
Μπουκίτσες μοσχαριού στη κατσαρόλα με λαχανικά και κρασί
Οσομπούκο με μαϊντανό και μανιτάρια
Παντζαροσαλάτα με dressing γιαουρτιού
Πατάτες με κιτρινόριζα σβησμένες με γλυκό κρασί
Πατατούλες μαγειρεμένες με πάπρικα και λευκό κρασί
Πιλάφι με σαφράν τηγανητό φιδέ και ρόδι
Πουγκάκια από φύλλο κρούστας γεμισμένα με μπουκίτσες αρνιού, κεφαλοτύρι, καρότα και αρακά
Πουρέ σελινόριζας με μοσχολέμονο
Πουρές πατάτας με καρότα
Πράσινη σαλάτα με αχλάδι και κρουτόν γαρνιρισμένη με ξινομυζήθρα
Ρυζόγαλο με σιρόπι καραμέλας
Ρυζόγαλο φόρμας με ξανθές σταφίδες , κερασάκια μαρασκίνο με σιρόπι κανέλας
Σαλάτα με βραστές πατάτες , ψιλοκομμένο λουκάνικο Φραγκφούρτης, ρόκα και ντοματίνια
Σαλάτα με παντζαρόφυλλα, αγκινάρες, σελινόριζα και ξινό dressing ροδιού
Σοκολατένιος κορμός με φρουί γκλασέ και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
Σοτέ καρότα με πορτοκάλι και κύμινο
Στρούντελ αχλαδιού με σταφίδες και κονιάκ
Τάρτα με σοταρισμένα αχλάδια και κρέμα σοκολάτας
Τιραμισού
Τραχανάς σούπα με φέτα
Τυρόπιτα η πλούσια
Φάβα πουρέ με καβουρδισμένα κρεμμυδάκια και φιστίκια Αιγίνης
Χαλούμι με ντομάτες, κολοκυθάκια και λάδι δυόσμου
Χοιρινές κρασάτες μπουκίτσες με πικάντικη φάβα και σοτέ πράσο
Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα
Χοιρινό μπούτι με γαρίφαλα και χυμό ανανά
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με πατατούλες και μπρόκολο
Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο με σάλτσα από κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα
Χριστουγεννιάτικος κορμός