english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο με σάλτσα από κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα
 
 
  Υλικά για 6-8 άτομα
1 χοιρινό μπριζολίκι βάρους περίπου 2 κιλών
1 λίτρο κόκκινο κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4
2 καρότα καθαρισμένα
3-4 κλαράκια σέλινο
6 σκελίδες σκόρδο
4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κουτ σούπας μέλι
3 κουτ σούπας σάλτσα σόγιας
30 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
Αλάτι, πιπέρι
 
Από βραδύς βάζετε το χοιρινό μπριζολίκι μέσα σε μια λεκανίτσα και το περιχύνετε με το κόκκινο κρασί ρίχνοντας μέσα 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 2 καρότα χοντροκομμένα, 3-4 κλαράκια σέλινο και 6 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση.
Το βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου και το αφήνετε εκεί τουλάχιστον για 12 ώρες.
Την άλλη μέρα το βγάζετε το σκουπίζετε απαλά με χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνετε σουρώνετε τη μαρινάδα και ανακατεύετε 4 κουτ της σούπας μέλι μαζί με 3 κουτ σούπας σάλτσα σόγιας και 1 φλιτζ του καφέ μαρινάδα και με το μίγμα αλείφετε το μπριζολίκι.
Σε ένα μέτριο ταψί του φούρνου βάζετε στον πάτο τα 4 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ακουμπάτε από πάνω το μπριζολίκι. Σκορπάτε γύρω-γύρω τα 30 δαμάσκηνα, συμπληρώνετε στον πάτο του ταψιού 1 νεροπότηρο μαρινάδα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για περίπου 2 ½ ώρες στους 180ο .
Τα τελευταία 10 λεπτά το ξεσκεπάζετε και το αφήνετε να πάρει χρώμα στους 200ο . Το βγάζετε και ακουμπάτε το ταψί στον πάνγκο της κουζίνας.
Μαζεύετε από το ταψί τα δαμάσκηνα , τα κρεμμυδάκια και τη σάλτσα και τα κτυπάτε όλα μαζί στο μπλέντερ. Σερβίρετε το μπριζολίκι σε πιατέλα και το συνοδεύετε με τη νόστιμη σάλτσα.
   
H συνταγή έχει δημοσιευτεί στο μηνιαίο περιοδικό BBC OLIVE
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Au gratin με φετούλες πατάτας και μανιταριών με γραβιέρα Νάξου
Αρνίσιο μπούτι γεμιστό στο φούρνο
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Βασιλόπιτα( Η τυχερή )
Γαλοπούλα με κυδώνια και κοκκάρια
Γαλοπούλα με την κλασική γέμιση
Γλυκόξινη ζεστή σαλάτα
Γουρουνάκι γεμιστό (Xανιά )
Δίπλες
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καρυδόπιτα Νάξου (Μελαχρινή)
Κατσικάκι με χυμό και σπόρους από ρόδι
Κολοκυθόσουπα πικάντικη
Κοτόπιττα με μπεσαμέλ
Κουραμπιέδες
Κρέπες γεμιστές με φρούτα, κρέμα πορτοκαλιού και σάλτσα σοκολάτας
Μανιτάρια γεμιστά με σάλτσα φιλαδέλφειας και ψιλοκομμένα λαχανικά
Μελομακάρονα
Μπαρμπουνοφάσουλα κοκκινιστά με μανιτάρια
Μπισκ γαρίδας
Μπουκίτσες μοσχαριού στη κατσαρόλα με λαχανικά και κρασί
Οσομπούκο με μαϊντανό και μανιτάρια
Παντζαροσαλάτα με dressing γιαουρτιού
Πατάτες με κιτρινόριζα σβησμένες με γλυκό κρασί
Πατατούλες μαγειρεμένες με πάπρικα και λευκό κρασί
Πιλάφι με σαφράν τηγανητό φιδέ και ρόδι
Πουγκάκια από φύλλο κρούστας γεμισμένα με μπουκίτσες αρνιού, κεφαλοτύρι, καρότα και αρακά
Πουρέ σελινόριζας με μοσχολέμονο
Πουρές πατάτας με καρότα
Πράσινη σαλάτα με αχλάδι και κρουτόν γαρνιρισμένη με ξινομυζήθρα
Ρυζόγαλο με σιρόπι καραμέλας
Ρυζόγαλο φόρμας με ξανθές σταφίδες , κερασάκια μαρασκίνο με σιρόπι κανέλας
Σαλάτα με βραστές πατάτες , ψιλοκομμένο λουκάνικο Φραγκφούρτης, ρόκα και ντοματίνια
Σαλάτα με παντζαρόφυλλα, αγκινάρες, σελινόριζα και ξινό dressing ροδιού
Σοκολατένιος κορμός με φρουί γκλασέ και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
Σοτέ καρότα με πορτοκάλι και κύμινο
Στρούντελ αχλαδιού με σταφίδες και κονιάκ
Τάρτα με σοταρισμένα αχλάδια και κρέμα σοκολάτας
Τιραμισού
Τραχανάς σούπα με φέτα
Τυρόπιτα η πλούσια
Φάβα πουρέ με καβουρδισμένα κρεμμυδάκια και φιστίκια Αιγίνης
Χαλούμι με ντομάτες, κολοκυθάκια και λάδι δυόσμου
Χοιρινές κρασάτες μπουκίτσες με πικάντικη φάβα και σοτέ πράσο
Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα
Χοιρινό μπούτι με γαρίφαλα και χυμό ανανά
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με πατατούλες και μπρόκολο
Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο με σάλτσα από κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα
Χριστουγεννιάτικος κορμός