english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Αμυγδαλωτά του Αιγαίου
 
 
  Υλικά για μια πιατέλα
800 γραμ αμύγδαλα ξασπρισμένα
400 γραμ ζάχαρη
4 ασπράδια
1 φλιτζ τσαγιού ανθόνερο
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
 
Αλέθουμε τα ξασπρισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι. Μην τα βάλετε όλα μαζί, αλλά λίγα-λίγα σε 2 ή 3 δόσεις.
Κτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενώνετε σε ένα μεγάλο μπολ τα αλευρoποιημένα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
Ρίχνετε μέσα τα κτυπημένα ασπράδια και ζυμώνετε το μείγμα σαν να είναι ζύμη για ψωμί. Πλάθετε με το χέρι σας μικρά μπαλάκια ή αμυγδαλωτά σε σχήμα μικρού αχλαδιού.
Τα φουρνίζετε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180ο . Τα βγάζετε , τα αφήνετε να κρυώσουν καλά τουλάχιστον για 6 ώρες , τα ραντίζετε με το χέρι σας με το ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη.
   
Σημείωση. Στα αμυγδαλωτά ανάλογα με το γούστο σας μπορείτε να προσθέσετε διάφορα αρωματικά μπαχαρικά όπως τριμμένη κανέλα ή κοπανισμένο γαρύφαλλο. Επίσης μπορείτε να αλέσετε μαζί με τα κανονικά αμύγδαλα και μερικά πικραμύγδαλα (όχι περισσότερο από 50 γραμμάρια) που έχουν έντονο άρωμα και θα βοηθήσουν πολύ την τελική γεύση του αμυγδαλωτού.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Ακούμια
Αλμέχας αλα Μαρινέρα(Τολέδο)
Αμυγδαλωτά του Αιγαίου
Αρακάς λαδερός
Αχιβαδοπίλαφο(Σαλαμίνα)
Αχλάδια με δραγάντε (Κύθηρα)
Γιαπράκια(Καπαδοκία)
Γίγαντες τηγανητοί
Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ταχινιού και αραβικές πιτούλες
Κινέζικες νούντλς με γαρίδες
Κουκιά ξερά στο φούρνο (Κάσο)
Λωλή( Σίφνος )
Μακαρόνια με στικς κολοκυθιού, γαρίδες και ντομάτα
Μπακαλιάρος αχνιστός ,μπογλαμάς( Εκκλησιαστικό φαγητό)
Μπακαλιάρος λεμονάτος(Κάλυμνος)
Μπακαλιάρος με άσπρη σάλτσα(Λευκάδα)
Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα(Σκόπελος )
Μπακαλιάρος πλακί με σέσκουλα (Πάρος)
Ντομάτες ξερές σε κουρκούτι
Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Πένες με αγκινάρες
Πένες με μαϊντανό και σοταρισμένες ροδέλες κολοκυθιού
Πένες με φακές , πολύχρωμες πιπεριές και μαύρες ελιές
Σκορδαλιά φάβας με ροφό(Σαντορίνη)
Σουπιές με χόρτα (Πάρος)
Σπαγγέτι al pesto
Σπανακόπιτα νηστίσιμη
Φασόλια Πιάζ
Ψητά λαχανικά με λαδόξυδο κερασιού