english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Κρεατόπιτα
 
 
  Υλικά για ένα ταψί του φούρνου
600 γραμ ζύμη για χωριάτικο φύλλο
Για τη γέμιση
650 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
λίγη κανέλα
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για τη μπεσαμέλ
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουτ σούπας αλεύρι
1 ποτήρι ζεστό γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 φλιτζ τσαγιού τριμμένο κασέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
 
Ετοιμάζουμε τον κιμά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα τριμμένα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για να ψηθεί καλά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μπαχάρι, τη δάφνη και λίγη κανέλα. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει μόνο το λαδάκι στο τηγάνι. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει ένα απαλό χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα και το ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο κασέρι και 2 αβγά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ τον καβουρδισμένο κιμά και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Παίρνουμε την έτοιμη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες, τη μια λίγο μικρότερη από την άλλη. Ανοίγουμε τη μεγάλη μπάλα σε μια λεία επιφάνεια πασπαλισμένη με λίγο νισεστέ. Τοποθετούμε το φύλλο σε λαδωμένο ταψί να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την ισιώνουμε με ένα πιρούνι. Γυρίζουμε τα περισσεύματα του φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο σε μέγεθος τέτοιο που να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού.
Το σιγυρίζουμε γύρω-γύρω και χαράζουμε την πίτα μας σε μερίδες με μαχαίρι. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο καλά και ψήνουμε την πίτα μας στο φούρνο στους 180ο για περίπου 45 λεπτά και μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν καλά. Σερβίρουμε την κρεατόπιτα ζεστή σε πιατέλα.
   
Tips 1. Αν θέλετε προσθέστε στο κιμά 1 κουταλιά σούπας πελτέ. 2.ένα φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένο μαϊντανό θα πήγαινε πολύ με τούτη τη πίτα. 3. Για πιο έντονη γεύση ρίξτε μέσα στον κιμά 150 γραμ ψιλοκομμένο ζαμπόν την ώρα που τον καβουρδίζετε. 4. Χρησιμοποιήστε μίγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά μισό-μισό.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Ακούμια
Αλμέχας αλα Μαρινέρα(Τολέδο)
Αμυγδαλωτά του Αιγαίου
Αρακάς λαδερός
Αχιβαδοπίλαφο(Σαλαμίνα)
Αχλάδια με δραγάντε (Κύθηρα)
Γιαπράκια(Καπαδοκία)
Γίγαντες τηγανητοί
Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ταχινιού και αραβικές πιτούλες
Κινέζικες νούντλς με γαρίδες
Κουκιά ξερά στο φούρνο (Κάσο)
Λωλή( Σίφνος )
Μακαρόνια με στικς κολοκυθιού, γαρίδες και ντομάτα
Μπακαλιάρος αχνιστός ,μπογλαμάς( Εκκλησιαστικό φαγητό)
Μπακαλιάρος λεμονάτος(Κάλυμνος)
Μπακαλιάρος με άσπρη σάλτσα(Λευκάδα)
Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα(Σκόπελος )
Μπακαλιάρος πλακί με σέσκουλα (Πάρος)
Ντομάτες ξερές σε κουρκούτι
Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Πένες με αγκινάρες
Πένες με μαϊντανό και σοταρισμένες ροδέλες κολοκυθιού
Πένες με φακές , πολύχρωμες πιπεριές και μαύρες ελιές
Σκορδαλιά φάβας με ροφό(Σαντορίνη)
Σουπιές με χόρτα (Πάρος)
Σπαγγέτι al pesto
Σπανακόπιτα νηστίσιμη
Φασόλια Πιάζ
Ψητά λαχανικά με λαδόξυδο κερασιού