english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
 
 
  Υλικά για 4 άτομα
600 γραμ γαύρος φρέσκος φρεσκότατος
1 νεροπότηρο ξύδι
αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες
1 φλιτζ του καφέ άνηθος ψιλοκομμένος
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
150 γραμ τσιτσίραβλα τουρσί
 
Παρά την απλότητά του το φαγητό θέλει το χρόνο του. Παίρνετε το γαύρο, τον βάζετε σε ένα σουρωτήρι και τον ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό. Στην συνέχεια του αφαιρείτε το κεφάλι του και τα εντόσθια. Τον ξαναξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό να φύγουν τα αίματα.
Παίρνετε ένα-ένα τα γαυράκια στο χέρι και πιέζοντάς τα ελαφρά στο πάνω μέρος της ραχοκοκαλιάς τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε το κόκαλο. Αφού τα κάνετε όλα φιλέτα τα ξεπλένετε με κρύο νερό.
Τα βάζετε σε ένα μπολ τα αλατίζετε καλά και τα περιχύνετε με το ξύδι μέχρι να σκεπαστούν . Τα αφήνετε από 3-4 ώρες μέχρι να τα ψήσει καλά το ξύδι. Το σημάδι είναι ότι η σάρκα του γαύρου από κόκκινη θα γίνει άσπρη.
Τα σουρώνετε σε ένα σουρωτήρι να φύγει το πολύ αλάτι και το ξύδι, τα σερβίρετε σε πιατέλα , ρίχνετε το σκορδάκι , τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τον άνηθο. Γύρω-γύρω βάζετε μικρές φουντίτσες από τσιτσίραβλα.
   
Τα τσιτσίραβλα είναι τα τρυφερά βλασταράκια ενός θάμνου τα οποία στο Πήλιο τα κάνουν τουρσί και τα φυλάνε μέσα σε ξυδάκι αραιωμένο με νερό. Είναι πεντανόστιμα, τραγανά και βοηθάνε τη χώνεψη. Τα βρίσκετε έτοιμα σε βαζάκια.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Ακούμια
Αλμέχας αλα Μαρινέρα(Τολέδο)
Αμυγδαλωτά του Αιγαίου
Αρακάς λαδερός
Αχιβαδοπίλαφο(Σαλαμίνα)
Αχλάδια με δραγάντε (Κύθηρα)
Γιαπράκια(Καπαδοκία)
Γίγαντες τηγανητοί
Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ταχινιού και αραβικές πιτούλες
Κινέζικες νούντλς με γαρίδες
Κουκιά ξερά στο φούρνο (Κάσο)
Λωλή( Σίφνος )
Μακαρόνια με στικς κολοκυθιού, γαρίδες και ντομάτα
Μπακαλιάρος αχνιστός ,μπογλαμάς( Εκκλησιαστικό φαγητό)
Μπακαλιάρος λεμονάτος(Κάλυμνος)
Μπακαλιάρος με άσπρη σάλτσα(Λευκάδα)
Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα(Σκόπελος )
Μπακαλιάρος πλακί με σέσκουλα (Πάρος)
Ντομάτες ξερές σε κουρκούτι
Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Πένες με αγκινάρες
Πένες με μαϊντανό και σοταρισμένες ροδέλες κολοκυθιού
Πένες με φακές , πολύχρωμες πιπεριές και μαύρες ελιές
Σκορδαλιά φάβας με ροφό(Σαντορίνη)
Σουπιές με χόρτα (Πάρος)
Σπαγγέτι al pesto
Σπανακόπιτα νηστίσιμη
Φασόλια Πιάζ
Ψητά λαχανικά με λαδόξυδο κερασιού