english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Γκασπάτσο
 
 
  Υλικά για μια κανάτα
1 κιλό ώριμες κατακόκκινες ντομάτες
150 γραμ. καθαρισμένο και ξεσποριασμένο αγγούρι
2-3 φέτες μπαγιάτικο λευκό ψωμί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας για το χρώμα
1 κουτ σούπας ζάχαρη
1 κουτ σούπας λευκό ξύδι
Αλάτι ,φρέσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου
 
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες ζεματίζοντας τις για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Κόφτε τις στην μέση και αφαιρέστε τα σποράκια .
Αφαιρέστε σχολαστικά την κόρα από το ψωμί και μουλιάστε σε κρύο νερό. Μόλις φουσκώσει καλά βγάλτε το στίφτε το και θρυμματίστε το με τα δάκτυλα σε μικρά κομμάτια
Ψιλοκόψτε το αγγούρι. Ρίχτε μέσα στο μπλέντερ το ψωμί και το αγγούρι , κτυπήστε τα να γίνουν πολτός Προσθέστε τις ντομάτες και κτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα . Αδειάστε το μέσα σε μια γυάλινη κανάτα και προσθέστε τον πελτέ . Βρείτε ένα κουτάλι με μακρύ χερούλι και ανακατεύετε το μίγμα σχολαστικά μέχρι να διαλυθεί ο πελτές .
Τώρα ήλθε η κρίσιμη ώρα να ισορροπήσετε την γεύση του. Κατ’ αρχήν δοκιμάζετε και αν σας αρέσει το αφήνετε ως έχει. Αν όμως το θέλετε εκρηκτικό προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη ανακατεύετε καλά και για λίγα λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ρίχνετε μια κουταλιά λευκό ξύδι . Μεταξύ μας οι ακριβείς ποσότητες ζάχαρης και ξυδιού εξαρτώνται από την εμπειρία σας και το γούστο σας και αυτή η εμπειρία έχει τον κόπο της
Και ήλθε η ώρα να αλατίσετε λίγο-λίγο και με καλό ανακάτεμα να το φέρετε στο σωστό σημείο το μίγμα σας. Αμέσως μετά μπόλικο πιπέρι και ψυγείο.
Κατά το σερβίρισμα προσθέτετε μπόλικα παγάκια και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βισυσουάζ σούπα (Vichyssoise)
Γιαουρτόσουπα
Γκασπάτσο
Κακαβιά Αγιογαληνιώτικη
Κακαβιά(Αμοργός)
Καροτόσουπα με κύμινο και κάρυ με κρέμα γιαουρτιού
Κολοκυθάκια σούπα
Κρεμμυδόσουπα
Κρύα χορτόσουπα με πέστο δυόσμου και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Μαγειρίτσα η κλασική
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Πατατόσουπα κρύα με φετούλες αβγοτάραχο
Πατσάς αυγολέμονο(Oλυμπος Καρπάθου)
Ρεβίθια με ρύζι
Σούπα βελουτέ από όσπρια.
Σούπα γίδα βραστή
Σούπα παντζαριού αρωματισμένη με κύμινο
Σούπα πικάντικη με γαρίδες
Ταχινόσουπα(Θεσπρωτία)
Τραχανάς σούπα από την Ηπειρο
Τραχανάς σούπα με ντομάτα και φέτα
Φακές Εγκλουβής
Φακές σούπα
Φακή βελουτέ με ωμό ελαιόλαδο
Φασολάδα
Φασολάδες (Kαλάβρυτα)
Φασόλια μαυρομάτικα, λουμπία(Αγ.Κατερίνα)
Χορτόσουπα
Ψαρόσουπα με σαφράν
Ψαρόσουπα με φρέσκο κόλιανδρο(Ντουμπάι)
Ψαρόσουπα(Ισραήλ)