english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Σούπα παντζαριού αρωματισμένη με κύμινο
 
 
  Υλικά για 4 άτομα
600 γραμ παντζάρια μόνο τους λοβούς
2 μέτριες πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας κοφτό τριμμένο κύμινο
4 νεροπότηρα ζωμό λαχανικών
αλάτι
200 γραμ γιαούρτι σουρωτό για το σερβίρισμα
4 κουτ γλυκού εκλεκτό ξύδι μπαλσάμικο για το σερβίρισμα
 
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζετε τα παντζάρια και τις πατάτες για περίπου 20 λεπτά. Να είναι όχι καλά βρασμένα, αλλά ούτε εντελώς άψητα. Τα βγάζετε τα ξεπλένετε, τα αφήνετε να χλιαρέψουν και τα καθαρίζετε από τα φλούδια. Τα κόβετε σε κύβους μέσα σε ένα μπολ.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί αδειάζετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι και τα κομματάκια από το παντζάρι και την πατάτα. Τα σοτάρετε επίμονα ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για τουλάχιστον 5-10 λεπτά.
Ρίχνετε το τριμμένο κύμινο και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε τα 4 νεροπότηρα με το ζωμό λαχανικών, αλατίζετε και αφήνετε να πάρουν βράση τα υλικά. Τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά τουλάχιστον για ¾ της ώρας.
Τα αποσύρετε από τη φωτιά, τα αφήνετε να χλιαρέψουν και τα περνάτε από το μπλέντερ του μίξερ μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Τον περνάτε από ψιλή σήτα για να φύγουν τα χοντρά κομμάτια και τον αδειάζετε μέσα σε μια πολύ καθαρή κατσαρόλα.
Αφήνετε να πάρει βράση και βράζετε μέχρι να πήξει και να πάρει την υφή ενός βελούδινου πηκτούτσικου ζωμού.
Σερβίρετε στα πιάτα ζεστή τη σούπα βάζοντας στη μέση κάθε πιάτου μια γενναία κουταλιά σουρωτό γιαούρτι και στάζοντας μερικές σταγόνες μπαλσάμικο επάνω στη σούπα.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βισυσουάζ σούπα (Vichyssoise)
Γιαουρτόσουπα
Γκασπάτσο
Κακαβιά Αγιογαληνιώτικη
Κακαβιά(Αμοργός)
Καροτόσουπα με κύμινο και κάρυ με κρέμα γιαουρτιού
Κολοκυθάκια σούπα
Κρεμμυδόσουπα
Κρύα χορτόσουπα με πέστο δυόσμου και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Μαγειρίτσα η κλασική
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Πατατόσουπα κρύα με φετούλες αβγοτάραχο
Πατσάς αυγολέμονο(Oλυμπος Καρπάθου)
Ρεβίθια με ρύζι
Σούπα βελουτέ από όσπρια.
Σούπα γίδα βραστή
Σούπα παντζαριού αρωματισμένη με κύμινο
Σούπα πικάντικη με γαρίδες
Ταχινόσουπα(Θεσπρωτία)
Τραχανάς σούπα από την Ηπειρο
Τραχανάς σούπα με ντομάτα και φέτα
Φακές Εγκλουβής
Φακές σούπα
Φακή βελουτέ με ωμό ελαιόλαδο
Φασολάδα
Φασολάδες (Kαλάβρυτα)
Φασόλια μαυρομάτικα, λουμπία(Αγ.Κατερίνα)
Χορτόσουπα
Ψαρόσουπα με σαφράν
Ψαρόσουπα με φρέσκο κόλιανδρο(Ντουμπάι)
Ψαρόσουπα(Ισραήλ)