english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Κακαβιά(Αμοργός)
 
 
  Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό διάφορα ψάρια (σκορπίνα, χάνο, πέρκα, λύχνο)
1 κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
½ λίτρο νερό
Αλάτι,πιπέρι
Αμοργιανά παξιμάδια
 
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Βάζετε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το κρεμμύδι που ψιλοκόψατε και το σοτάρετε ελαφρά.
Προσθέτετε λίγο φρέσκο πιπέρι, ανακατεύετε και όταν μαραθεί λίγο το κρεμμύδι, ρίχνετε το ξύδι. Αφήνετε να πάρουν μια βράση και ανακατεύετε. Στο στάδιο αυτό αρχίζει να δένει το λάδι με το ξύδι και γίνετε ο ζωμός γαλακτώδης. Προσθέτετε μισό λίτρο νερό και δυναμώνετε λίγο τη φωτιά.
Μόλις βράσει το περιεχόμενο της κατσαρόλας, χαμηλώνετε τη φωτιά και αρχίζετε να ρίχνετε μέσα τα ψάρια, από τα πιο σκληρά στα πιο μαλακά (σκορπίνες, λύχνους, πέρκα, χάνους). Συμπληρώνετε με λίγο νερό αν χρειάζεται, ίσα ίσα να σκεπαστούν, ρίχνετε λίγο αλάτι και μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της για περίπου 10 λεπτά.
Όταν ο ζωμός αρχίσει να πήζει , σβήνετε τη φωτιά, βγάζετε ένα ένα τα ψάρια και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα. Σερβίρετε το ζωμό σε βαθιά πιάτα ρίχνοντας μέσα στο καθένα ένα παξιμαδάκι .
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βισυσουάζ σούπα (Vichyssoise)
Γιαουρτόσουπα
Γκασπάτσο
Κακαβιά Αγιογαληνιώτικη
Κακαβιά(Αμοργός)
Καροτόσουπα με κύμινο και κάρυ με κρέμα γιαουρτιού
Κολοκυθάκια σούπα
Κρεμμυδόσουπα
Κρύα χορτόσουπα με πέστο δυόσμου και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Μαγειρίτσα η κλασική
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Πατατόσουπα κρύα με φετούλες αβγοτάραχο
Πατσάς αυγολέμονο(Oλυμπος Καρπάθου)
Ρεβίθια με ρύζι
Σούπα βελουτέ από όσπρια.
Σούπα γίδα βραστή
Σούπα παντζαριού αρωματισμένη με κύμινο
Σούπα πικάντικη με γαρίδες
Ταχινόσουπα(Θεσπρωτία)
Τραχανάς σούπα από την Ηπειρο
Τραχανάς σούπα με ντομάτα και φέτα
Φακές Εγκλουβής
Φακές σούπα
Φακή βελουτέ με ωμό ελαιόλαδο
Φασολάδα
Φασολάδες (Kαλάβρυτα)
Φασόλια μαυρομάτικα, λουμπία(Αγ.Κατερίνα)
Χορτόσουπα
Ψαρόσουπα με σαφράν
Ψαρόσουπα με φρέσκο κόλιανδρο(Ντουμπάι)
Ψαρόσουπα(Ισραήλ)