english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Καροτοσαλάτα με καυτερή πιπεριά και κύμινο (Διαιτητική)
 
 
  Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα
750 γραμ καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά σπιρτόξυλα
3 σκελίδες σκόρδο
½ κουτ του καφέ σκόνη καυτερής πιπεριάς
8 κλαράκια μαϊντανό
8 κλαράκια φρέσκο κόλιανδρο
1 κουτ γλυκού τριμμένο κύμινο
2 κουτ του καφέ ξύδι από άσπρο κρασί
5 κουτ σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
 
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάλτε τα σπιρτόξυλα του καρότου και τις σκελίδες σκόρδου. Ρίξτε νερό μέχρι να σκεπαστούν και βράστε τα σε μέτρια φωτιά ακριβώς για 10 λεπτά.
Σουρώστε τα και βάλτε τα σε μια σαλατιέρα.
Ψιλοκόφτε το μαϊντανό και το φρέσκο κόλιανδρο και ρίξτε το πάνω στα καρότα. Ανακατεύτε καλά .
Πασπαλίστε με τη σκόνη καυτερής πιπεριάς και το κύμινο αλατίστε ελαφρά και περιχύστε με το ξύδι και το ελαιόλαδο.
Τη σερβίρετε χλιαρή αφού ανακατέψετε καλά.
Σημείωση. Εάν θέλετε να τη κάνετε τη σαλάτα σας ακόμα πιο προχωρημένη αντικαταστήστε το ξύδι με ίδια ποσότητα από χυμό πορτοκαλιού. Ο συνδυασμός καρότου πορτοκαλιού είναι ένας από τους πιο κλασικούς της κουζίνας του Μαρόκου.
   
 
  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ανά μερίδα
Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 230
Πρωτεΐνες (g): 2
Υδατάνθρακες (g): 19
Λίπη (g): 17,4, εκ των οποίων μονοακόρεστα
λιπαρά οξέα 12,5g
Φυτικές Ίνες (g): 5,9
Ριβοφλαβίνη (mg): 0,1
Νιασίνη (mg): 1,9
Πυριδοξίνη (mg): 0,3
Φολικό οξύ (μg): 37,2
Βιτ. C (mg): 14
Βιτ. A (μg): 6.866
Βιτ. Ε (mg): 2,4
Ασβέστιο(mg): 72,6
Μαγνήσιο (mg): 23,6
Κάλιο (mg): 627,5
H καυτερή γεύση της πιπεριάς οφείλεται στην καψαϊκίνη, που φαίνεται πως κάνει τον εγκέφαλο να παράγει ενδορφίνες δημιουργώντας ένα αίσθημα ευχαρίστησης μετά την κατανάλωση της. Σύμφωνα με μελέτες, η κόκκινη πιπεριά μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη λίπους και καταστέλλει την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ
 

Πέτσιος Δημήτριος Msc
Kλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.dia-trofis.gr
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βραστά λαχανικά με σάλτσα φέτας (Διαιτητική)
Βραστό κρέας (Παρίσι-Διαιτητικό)
Γιαουρτόσουπα (Διαιτητική)
Ζελέ με γάλα και φρούτα
Καλαμαράκια γεμιστά (Διαιτητική Παραλλαγή)
Καροτοσαλάτα με καυτερή πιπεριά και κύμινο (Διαιτητική)
Κοτόπουλο με κρούστα
Κοτοσαλάτα
Κρέπα με φράουλες
Κροκέτες ψαριών με δροσερή αγγουροσαλάτα (Διαιτητική Παραλλαγή)
Λαχανοπαστίτσιο (Κώς- Διαιτητική Παραλλαγή)
Μαγειριά (Κώς)
Μάφινς με σος καφέ
Μοσχαρίσιο νουά μαριναρισμένο στη μπύρα (Διαιτητική)
Μπιφτέκια σερβιρισμένα με πράσα ( Σάμος-Διαιτητική )
Παπαρδέλες με ψητή ντομάτα, σπανάκι και κατίκι Δομοκού
Σαλάτα με γαρίδες, φασολάκια και ρύζι
Σαλάτα με ρόκα και κοτόπουλο (Διαιτητική)
Σαλάτα μεσογειακή με πένες (Διαιτητική)
Σαλάτα Σουσαμάτη (Διαιτητική)
Σαρδέλα παντρεμένη (Διαιτητική Παραλλαγή)
Σούπα της αποτοξίνωσης
Φασολάκια λαδερά (Διαιτητική)
Χοιρινά φιλετίνια με μπρόκολο
Ψάρι φέτα με σάλτσα μάνγκο
Ψαρονέφρι με κονιάκ και φενόκιο