english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Μοσχαρίσιο νουά μαριναρισμένο στη μπύρα (Διαιτητική)
 
 
  Υλικά για 6 άτομα
1 μεγάλο μοσχαρίσιο νουά γύρω στο 1 ½ κιλό
3 νεροπότηρα ξανθή μπύρα
5 σκελίδες σκόρδο
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
10 κόκκους ροζ πιπέρι
10 κόκκους πράσινο πιπέρι
10 κόκκους άσπρο πιπέρι
5 κλαράκια δενδρολίβανο
1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
για τα ψητά λαχανικά
4 καρότα
4 κολοκυθάκια
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
1 κουτ γλυκού καφέ ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
 
Παίρνουμε τους κόκκους του μαύρου, του ροζ , του πράσινου και του άσπρου πιπεριού και τους βάζουμε όλους μαζί σε ένα γουδί και τους κοπανάμε μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια, αλλά όχι σκόνη.
Τρυπάμε το νουά σε 6 διαφορετικά σημεία και σε κάθε τρύπα βάζουμε ½ σκελίδα σκόρδο. Ψιλοκόβουμε τις άλλες 2 σκελίδες σκόρδο. Βάζουμε το νουά σε μια λεκανίτσα μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο και το περιχύνουμε με τη ξανθή μπύρα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Το βγάζουμε, το σκουπίζουμε, το αλατίζουμε και απλώνουμε τα χοντροκοπανισμένα πιπέρια σε λεία επιφάνεια. Κυλάμε το νουά επάνω τους πιέζοντάς το καλά να κολλήσουν τα πιπέρια στην επιφάνειά του.
Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί του φούρνου, απλώνουμε τα κλαράκια του δενδρολίβανου στον πάτο του, ρίχνουμε τη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη και με προσοχή ακουμπάμε επάνω τους το πιπεράτο νουά. Αδειάζουμε στο πάτο του ταψιού 1 κρασοπότηρο μαρινάδα, σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1 ½ ώρα. Στη μέση του ψησίματος ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αλατίζουμε το νουά με προσοχή . 10 λεπτά προτού τελειώσει το ψήσιμο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο . Κλείνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα 10 λεπτά. Το αφήνουμε να χλιαρύνει και το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.
Όσο ψήνεται το νουά στο φούρνο ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα με τα λαχανικά. Τα κόβουμε σε κομματάκια, βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε απαλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε μέσα τη καφέ ζάχαρη πασπαλιστή, αλατοπιπερώνουμε , ανακατεύουμε πολύ καλά και σβήνουμε με ½ κρασοπότηρο από τη μαρινάδα μπύρας. Αφήνουμε τα υγρά να εξατμιστούν και γαρνίρουμε το νουά.
   
 
  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ανά μερίδα
Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 370
Πρωτεΐνες (g): 53,6
Υδατάνθρακες (g): 8,2
Λίπη (g): 8,5, εκ των οποίων μονοακόρεστα
λιπαρά οξέα 2,9g
Φυτικές Ίνες (g): 1,7
Ριβοφλαβίνη (mg): 0,7
Νιασίνη (mg): 19,9
Πυριδοξίνη (mg): 0,8
Βιτ. 12 (μg): 2,2
Φολικό οξύ (μg): 54,4
Βιτ. C (mg): 18,9
Βιτ. A (μg): 1535,2
Ασβέστιο(mg): 41,5
Μαγνήσιο (mg): 72,8
Σίδηρος (mg): 2,1
Ψευδάργυρος (mg): 6
Κάλιο (mg): 995
Το μοσχάρι αποτελεί πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, αιμικού σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, βιταμίνης Β12, απαραίτητων λιπαρών οξέων καθώς και λιποδιαλυτών βιταμινών. Η μπύρα πλούσια σε φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμπληρώνει τη θρεπτική αξία του πιάτου.
 

Πέτσιος Δημήτριος Msc
Kλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.dia-trofis.gr
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βραστά λαχανικά με σάλτσα φέτας (Διαιτητική)
Βραστό κρέας (Παρίσι-Διαιτητικό)
Γιαουρτόσουπα (Διαιτητική)
Ζελέ με γάλα και φρούτα
Καλαμαράκια γεμιστά (Διαιτητική Παραλλαγή)
Καροτοσαλάτα με καυτερή πιπεριά και κύμινο (Διαιτητική)
Κοτόπουλο με κρούστα
Κοτοσαλάτα
Κρέπα με φράουλες
Κροκέτες ψαριών με δροσερή αγγουροσαλάτα (Διαιτητική Παραλλαγή)
Λαχανοπαστίτσιο (Κώς- Διαιτητική Παραλλαγή)
Μαγειριά (Κώς)
Μάφινς με σος καφέ
Μοσχαρίσιο νουά μαριναρισμένο στη μπύρα (Διαιτητική)
Μπιφτέκια σερβιρισμένα με πράσα ( Σάμος-Διαιτητική )
Παπαρδέλες με ψητή ντομάτα, σπανάκι και κατίκι Δομοκού
Σαλάτα με γαρίδες, φασολάκια και ρύζι
Σαλάτα με ρόκα και κοτόπουλο (Διαιτητική)
Σαλάτα μεσογειακή με πένες (Διαιτητική)
Σαλάτα Σουσαμάτη (Διαιτητική)
Σαρδέλα παντρεμένη (Διαιτητική Παραλλαγή)
Σούπα της αποτοξίνωσης
Φασολάκια λαδερά (Διαιτητική)
Χοιρινά φιλετίνια με μπρόκολο
Ψάρι φέτα με σάλτσα μάνγκο
Ψαρονέφρι με κονιάκ και φενόκιο