english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Γιαουρτόσουπα (Διαιτητική)
 
 
  Υλικά για 4 άτομα
½ κιλό σουρωτό γιαούρτι ή 1 λίτρο ξινόγαλο
1 μέτριο αγγούρι κομμένο σε φετούλες
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουτ σούπας άνηθο ψιλοκομμένο χυμό από 1 λεμόνι
3 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ γλυκού γλυκιά πάπρικα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Κόβετε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια. Τις βάζετε σε ένα μπολ.
Αλατίζετε τις φέτες του αγγουριού και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι
Σε ένα φλιτζανάκι του καφέ βάζετε το ελαιόλαδο μαζί με τη μισή γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύετε να χρωματιστεί το λάδι. Το αφήνετε να περιμένει.
Παίρνετε το γιαούρτι και το αραιώνετε με ½ λίτρο παγωμένο νερό . Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια, τα κομματάκια της ντομάτας και τον άνηθο. Ανακατεύετε καλά.
Ξεπλένετε τα αγγούρια από το αλάτι και τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Τα ρίχνετε μέσα στη σούπα.
Αλατίζετε και πιπερώνετε και ρίχνετε μέσα το λάδι που έχετε αρωματίσει με τη πάπρικα.
Τοποθετείτε τη σούπα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Τη σερβίρετε σε ανοικτή σουπιέρα, πασπαλίζοντάς τη με την υπόλοιπη πάπρικα και με 1-2 κλωναράκια άνηθο.
   
Μια πολύ ελαφριά ανοιξιάτικη σούπα που δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Τρώγεται κρύα ή δροσερή και μπορεί να είναι το πρώτο πιάτο ενός μικρού φιλικού δείπνου.
 
  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ανά μερίδα
Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 210
Πρωτεΐνες (g): 5,8
Υδατάνθρακες (g): 16,2
Λίπη (g): 14,8, εκ των οποίων
μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 8,9g Φυτικές Ίνες (g): 2
Νιασίνη (mg): 0,5
Ριβοφλαβίνη (mg): 0,2
Φολικό οξύ (μg): 28,6
Βιτ. C (mg): 22,8
Βιτ. A (RE): 205,8
Ασβέστιο(mg): 216,8
Μαγνήσιο (mg): 35,6
Ψευδάργυρος (mg): 1,08
Κάλιο(mg): 438,8
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο αλλά και το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα αίσθημα κορεσμού με μόλις περίπου 200 θερμίδες. Tip: Δοκιμάστε τη σκέτη ως σνακ ή με ένα Κρητικό κρίθινο παξιμάδι για ένα πλήρες, θρεπτικό και ταυτόχρονα ελαφρύ γεύμα!
 

Πέτσιος Δημήτριος Msc
Kλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.dia-trofis.gr
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βραστά λαχανικά με σάλτσα φέτας (Διαιτητική)
Βραστό κρέας (Παρίσι-Διαιτητικό)
Γιαουρτόσουπα (Διαιτητική)
Ζελέ με γάλα και φρούτα
Καλαμαράκια γεμιστά (Διαιτητική Παραλλαγή)
Καροτοσαλάτα με καυτερή πιπεριά και κύμινο (Διαιτητική)
Κοτόπουλο με κρούστα
Κοτοσαλάτα
Κρέπα με φράουλες
Κροκέτες ψαριών με δροσερή αγγουροσαλάτα (Διαιτητική Παραλλαγή)
Λαχανοπαστίτσιο (Κώς- Διαιτητική Παραλλαγή)
Μαγειριά (Κώς)
Μάφινς με σος καφέ
Μοσχαρίσιο νουά μαριναρισμένο στη μπύρα (Διαιτητική)
Μπιφτέκια σερβιρισμένα με πράσα ( Σάμος-Διαιτητική )
Παπαρδέλες με ψητή ντομάτα, σπανάκι και κατίκι Δομοκού
Σαλάτα με γαρίδες, φασολάκια και ρύζι
Σαλάτα με ρόκα και κοτόπουλο (Διαιτητική)
Σαλάτα μεσογειακή με πένες (Διαιτητική)
Σαλάτα Σουσαμάτη (Διαιτητική)
Σαρδέλα παντρεμένη (Διαιτητική Παραλλαγή)
Σούπα της αποτοξίνωσης
Φασολάκια λαδερά (Διαιτητική)
Χοιρινά φιλετίνια με μπρόκολο
Ψάρι φέτα με σάλτσα μάνγκο
Ψαρονέφρι με κονιάκ και φενόκιο