english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Λαχανοπαστίτσιο (Κώς- Διαιτητική Παραλλαγή)
 
 
  Υλικά για 6 άτομα
1 μεγάλο λάχανο
1 ποτήρι νερού πλιγούρι
1,5 ποτήρι ζεστό νερό
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 ποτήρι καρότο τριμμένο στο τρίφτη (2-3 καρότα)
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες στο χέρι
1/2 μάτσο άνηθο
8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
Αλάτι ,πιπέρι, κύμινο και λίγο μοσχοκάρυδο
 
Ζεματάτε το λάχανο και το αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε το πλιγούρι σ ένα μπολ με ενάμιση ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνετε να μουσκέψει. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε και το ξερό κρεμμύδι. Ψιλοκόβετε τον άνηθο.
Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε τα τριμμένα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα, τον άνηθο και τα σοτάρετε 5 με κουτ. σούπας λάδι. Στη συνέχεια προσθέτετε το πλιγούρι που εν τω μεταξύ έχει πιει όλα τα υγρά του, το τριμμένο καρότο και τη ντομάτα.
Τα αφήνετε να ψηθούν για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το αλάτι το πιπέρι το κύμινο, και μοσχοκάρυδο. Στο τέλος προσθέτετε δύο ποτήρια νερό. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε μέχρι να πιουν τα υγρά..
Σένα ταψί ορθογώνιο 45 εκ. στρώνετε 2 σειρές από φύλλα από το ζεματισμένο λάχανο αφού τους έχετε κόψει τα χονδρά κοτσάνια και τα έχετε αλατίσει ελαφρά. Από πάνω στρώνετε τη γέμιση. Στη συνέχεια στρώνετε άλλη μία σειρά φύλλων λάχανου , και συνεχίζετε με γέμιση. Σκεπάζετε το παστίτσιο με φύλλα λάχανου μέχρι να καλυφθεί καλά η γέμιση. Αλατίζετε ρίχνετε 3 κουτ. σούπας λάδι στο ταψί καθώς και ένα ποτήρι νερό.
Ψήνετε στους 180ο για μία ώρα και ένα τέταρτο. Μπορείτε να το σερβίρετε με σταγόνες χυμού λεμονιού.
   
Τη συνταγή μας την έφτιαξε η κ Βαληνάκη Ευδοκία που διατηρεί την ομώνυμη ταβέρνα στη Κώ
 
  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για 6 άτομα, ανά μερίδα ~ 214 gr
Ενέργεια (kcal): 503
Πρωτεΐνη(gr): 14,99
Υδατάνθρακες (gr): 13,9
Λίπος (gr): 46,8
Φυτικές ίνες (gr): 8,5
Βιταμίνη Α (RE): 681,3
Φυλλικό οξύ (mcg): 73,53
Σίδηρος (mg): 4,75
Ασβέστιο (mg): 107,7
Μαγνήσιο (mg): 194,55
Κάλιο (mg): 520,6
Φώσφορος (mg): 440,57
Το πλιγούρι αποτελεί απαραίτητο συστατικό της μεσανατολικής κουζίνας, συμπεριλαμβανομένων σαλατών όπως ταμπουλέ. Κατέχει σημαντική θέση και στη μεσογειακή κουζίνα ενώ είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μανήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.
 

Πέτσιος Δημήτριος Msc
Kλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.dia-trofis.gr
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βραστά λαχανικά με σάλτσα φέτας (Διαιτητική)
Βραστό κρέας (Παρίσι-Διαιτητικό)
Γιαουρτόσουπα (Διαιτητική)
Ζελέ με γάλα και φρούτα
Καλαμαράκια γεμιστά (Διαιτητική Παραλλαγή)
Καροτοσαλάτα με καυτερή πιπεριά και κύμινο (Διαιτητική)
Κοτόπουλο με κρούστα
Κοτοσαλάτα
Κρέπα με φράουλες
Κροκέτες ψαριών με δροσερή αγγουροσαλάτα (Διαιτητική Παραλλαγή)
Λαχανοπαστίτσιο (Κώς- Διαιτητική Παραλλαγή)
Μαγειριά (Κώς)
Μάφινς με σος καφέ
Μοσχαρίσιο νουά μαριναρισμένο στη μπύρα (Διαιτητική)
Μπιφτέκια σερβιρισμένα με πράσα ( Σάμος-Διαιτητική )
Παπαρδέλες με ψητή ντομάτα, σπανάκι και κατίκι Δομοκού
Σαλάτα με γαρίδες, φασολάκια και ρύζι
Σαλάτα με ρόκα και κοτόπουλο (Διαιτητική)
Σαλάτα μεσογειακή με πένες (Διαιτητική)
Σαλάτα Σουσαμάτη (Διαιτητική)
Σαρδέλα παντρεμένη (Διαιτητική Παραλλαγή)
Σούπα της αποτοξίνωσης
Φασολάκια λαδερά (Διαιτητική)
Χοιρινά φιλετίνια με μπρόκολο
Ψάρι φέτα με σάλτσα μάνγκο
Ψαρονέφρι με κονιάκ και φενόκιο