english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Μάφινς με σος καφέ
 
 
  Υλικά για 12 μάφινς
50 γραμ κακάο σε σκόνη
1 φλιτζ (220 γραμ) καφέ ζάχαρη
½ φλιτζ (125 γραμ) βραστό νερό
85 γραμ μαύρη σοκολάτα τριμμένη
2 κρόκους αβγών
80 γραμ αλεύρι
4 ασπράδια αβγών
Για το σιρόπι καφέ
165 γραμ καφέ ζάχαρη
¾ φλιτζανιού νερό
1 κουτ του καφέ νες καφέ
 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160ο. Βουτυρώνετε ελαφρά ένα αντικολλητικό ταψάκι με 12 θέσεις για μάφινς
Αναμιγνύετε το κακάο και τη ζάχαρη σ’ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το νερό, τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Προσθέτετε τους κρόκους αβγών και σιγά-σιγά το αλεύρι.
Σ’ ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Αδειάζετε τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Μοιράζετε το μείγμα μέσα στις θήκες του ταψιού. Ψήνετε για 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι καφέ. Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι. Και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν αρχίσει να κοχλάζει μειώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει ανακατεύοντας για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει.
Προσθέτετε τότε τον καφέ και ανακατεύετε.
Σερβίρετε τα μάφινς με το σιρόπι καφέ.
   
 
  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ανά μερίδα
(1 μάφιν)
Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 191
Πρωτεΐνες (g): 3,46
Υδατάνθρακες (g): 39,5
Λίπη (g): 3,5
Φολικό οξύ (μg): 6,5
Μαγνήσιο (mg): 19,9
Βιτ. Α (mg): 15,7
Φώσφορος (mg): 41,9
Ασβέστιο (mg): 32,7
Καφεΐνη (mg): 10,3
Η λέξη μάφιν (muffin) πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία τον 11ο αιώνα, προερχόμενη από τη γαλλική λέξη "moufflet" (δεν χρησιμοποιείται πια) που σήμαινε "μαλακό", παραπέμποντας στο ψωμί της εποχής εκείνης. Καταναλώνεται μέχρι και σήμερα ως ελαφρύ γλυκό, χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε ευεργετικά φλαβονοειδή (απο το κακάο), όπως η επικατεχίνη.
 

Πέτσιος Δημήτριος Msc
Kλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.dia-trofis.gr
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βραστά λαχανικά με σάλτσα φέτας (Διαιτητική)
Βραστό κρέας (Παρίσι-Διαιτητικό)
Γιαουρτόσουπα (Διαιτητική)
Ζελέ με γάλα και φρούτα
Καλαμαράκια γεμιστά (Διαιτητική Παραλλαγή)
Καροτοσαλάτα με καυτερή πιπεριά και κύμινο (Διαιτητική)
Κοτόπουλο με κρούστα
Κοτοσαλάτα
Κρέπα με φράουλες
Κροκέτες ψαριών με δροσερή αγγουροσαλάτα (Διαιτητική Παραλλαγή)
Λαχανοπαστίτσιο (Κώς- Διαιτητική Παραλλαγή)
Μαγειριά (Κώς)
Μάφινς με σος καφέ
Μοσχαρίσιο νουά μαριναρισμένο στη μπύρα (Διαιτητική)
Μπιφτέκια σερβιρισμένα με πράσα ( Σάμος-Διαιτητική )
Παπαρδέλες με ψητή ντομάτα, σπανάκι και κατίκι Δομοκού
Σαλάτα με γαρίδες, φασολάκια και ρύζι
Σαλάτα με ρόκα και κοτόπουλο (Διαιτητική)
Σαλάτα μεσογειακή με πένες (Διαιτητική)
Σαλάτα Σουσαμάτη (Διαιτητική)
Σαρδέλα παντρεμένη (Διαιτητική Παραλλαγή)
Σούπα της αποτοξίνωσης
Φασολάκια λαδερά (Διαιτητική)
Χοιρινά φιλετίνια με μπρόκολο
Ψάρι φέτα με σάλτσα μάνγκο
Ψαρονέφρι με κονιάκ και φενόκιο