english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Σούπα της αποτοξίνωσης
 
 
  Υλικά για μια μεγάλη κατσαρόλα
200 γραμ σέλινο καλά καθαρισμένο
150 γραμ άσπρο λάχανο
2 μέτριες ντομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια καλά καθαρισμένα
300 γραμ κολοκυθάκια
3 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζ του καφέ χυμό λεμονιού
 
Γεμίζετε μια κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό, την βάζετε να ζεσταθεί.
Με υπομονή και κουράγιο ψιλοκόβετε όλα τα υλικά και τα ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα προτού ξεκινήσει να βράζει το νερό. Όταν πάρει βράση ξαφρίζετε λιγάκι εάν βγάλει αφρό, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν υπομονετικά σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 1 ώρα.
Αφήνετε το μίγμα να χλιαρέψει και το αδειάζετε τμηματικά στο μπλέντερ του μίξερ σας. Κτυπάτε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν ένα χοντροκομμένος πουρές.
Τον ξανααδειάζετε στη κατσαρόλα, αλατίζετε και πιπερώνετε κατά βούληση, ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε καλά και τον αδειάζετε σε αεροστεγές δοχείο και το βάζετε ψυγείο.
   
Με τούτη τη σούπα αντικαθιστάτε όλα τα γεύματα της ημέρας Μπορείτε να τη φάτε κρύα, αλλά και ζεστή. Η πρότασή μου είναι να τη ζεστάνετε γιατί το ζεστό φαγητό ηρεμεί το στομάχι και χορταίνει περισσότερο από το κρύο. Για το καλό σας μη τη συνοδεύσετε με ψωμί. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ
 
  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ανά μερίδα
(2 φλ)
Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 68,7
Πρωτεΐνες (g): 3,5
Υδατάνθρακες (g): 14,7
Λίπη (g): 0,7
Φυτικές Ίνες (g): 4,7
Φολικό οξύ (μg): 59,9
Μαγνήσιο (mg): 43,7
Βιτ. C (mg): 53
Βιτ. A (RE): 1517
Φώσφορος (mg): 109,5
Ασβέστιο (mg): 65,2
Ψευδάργυρος (mg): 0,77
Κάλιο (mg): 757,9
Οι σούπες λαχανικών κατέχουν σταθερή αξία στο τραπέζι, εδώ και πολλούς αιώνες. Η πρώτη βραστή σούπα εντοπίζεται γύρω στα 9000 χρόνια πριν, ενώ ετυμολογικά προέρχεται από την ονομασία "sop", εννοώντας μια παχύρευστη σούπα από κρέας και λαχανικά στην οποία μούλιαζαν το ψωμί.
 

Πέτσιος Δημήτριος Msc
Kλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.dia-trofis.gr
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βραστά λαχανικά με σάλτσα φέτας (Διαιτητική)
Βραστό κρέας (Παρίσι-Διαιτητικό)
Γιαουρτόσουπα (Διαιτητική)
Ζελέ με γάλα και φρούτα
Καλαμαράκια γεμιστά (Διαιτητική Παραλλαγή)
Καροτοσαλάτα με καυτερή πιπεριά και κύμινο (Διαιτητική)
Κοτόπουλο με κρούστα
Κοτοσαλάτα
Κρέπα με φράουλες
Κροκέτες ψαριών με δροσερή αγγουροσαλάτα (Διαιτητική Παραλλαγή)
Λαχανοπαστίτσιο (Κώς- Διαιτητική Παραλλαγή)
Μαγειριά (Κώς)
Μάφινς με σος καφέ
Μοσχαρίσιο νουά μαριναρισμένο στη μπύρα (Διαιτητική)
Μπιφτέκια σερβιρισμένα με πράσα ( Σάμος-Διαιτητική )
Παπαρδέλες με ψητή ντομάτα, σπανάκι και κατίκι Δομοκού
Σαλάτα με γαρίδες, φασολάκια και ρύζι
Σαλάτα με ρόκα και κοτόπουλο (Διαιτητική)
Σαλάτα μεσογειακή με πένες (Διαιτητική)
Σαλάτα Σουσαμάτη (Διαιτητική)
Σαρδέλα παντρεμένη (Διαιτητική Παραλλαγή)
Σούπα της αποτοξίνωσης
Φασολάκια λαδερά (Διαιτητική)
Χοιρινά φιλετίνια με μπρόκολο
Ψάρι φέτα με σάλτσα μάνγκο
Ψαρονέφρι με κονιάκ και φενόκιο