english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
 
 
  Για τη βάση της τούρτας
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι βανίλια
Μια πρέζα αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού ρούμι
Για τη γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ρούμι
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο γλυκό κυδώνι
(στεγνωμένο από το σιρόπι του) Για την επικάλυψη
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ασπράδι αβγού χτυπημένο σε μαρέγκα
1 βανίλια
1 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
 
Φτιάχνετε πρώτο το παντεσπάνι (βάση). Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο να γίνουν κρέμα. Ρίξτε το γάλα σιγά-σιγά να ενχωματωθεί με το βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι. Χωρίστε τα αβγά, σε κρόκους και ασπράδια και ρίξτε τα μέσα στο μείγμα δουλεύοντάς συνέχεια. Ρίξτε και το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανίλια. Δουλεύετε το μίγμα για 5 λεπτά.
Βουτυρώστε δύο ταψάκια διαμέτρου 22 εκατ. Μοιράστε το μίγμα στα δύο ταψάκια και ψήστε τα σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά στους 140ο.
Φτιάχνετε τη γέμιση. Δουλεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέστε το ρούμι. Ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κυδώνι.
Ετοιμάζετε την επικάλυψη. Ανακατέψτε τη ζάχαρη μαζί με ίση ποσότητα νερού. Βράστε το μίγμα για να γίνει ένα πηκτούτσικο σιρόπι. Αφήστε το να κρυώσει και ρίξτε μέσα το χτυπημένο ασπράδι, τη βανίλια και το κακάο.
Και τώρα ήρθε η ώρα να στήσετε τη τούρτα. Βγάλτε τα παντεσπάνια από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Σε μια πιατέλα βάλτε το πρώτο παντεσπάνι και περιχύστε με το μισό ρούμι. Αλείψτε επάνω του το μίγμα της γέμισης. Βάλτε το δεύτερο παντεσπάνι και περιχύστε το με υπόλοιπο ρούμι. Μ’ ένα πινελάκι αλείψτε την τούρτα με το γλάσο κακάο. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο. Μόλις φτιάξατε μια γνήσια καραβότουρτα, κάργα στο βούτυρο και τη ζάχαρη. Φάτε τη μόνο αν έχετε καλούς δείκτες χοληστερίνης και διαβήτη.
   
Aπο το βιβλίο "ΜΑΓΕΙΡΑΣ Η ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ"
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)