english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Στρούντελ με δαμάσκηνα
 
 
  Υλικά για 6 άτομα
1 φύλλο σφολιάτας
24 δαμάσκηνα
1 νεροπότηρο κρασί Μοσχάτο Σάμου
½ κουτ γλυκού κανέλα
4-5 γαρίφαλα
350 γραμ καρυδόψιχα
1 κουτ σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Λίγη τριμμένη κανέλα για τη διακόσμηση
 
Εσείς προτιμήστε να αγοράσετε δαμάσκηνα ξεκουκούτσωτα που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Πάρτε ένα κατσαρολάκι βάλτε μέσα τα δαμάσκηνα και ρίξτε τη κανέλα, τα γαρίφαλα και το κρασί. Αφήστε τα να μαριναριστούν από βραδύς.
Την άλλη μέρα βάλτε τη κατσαρολίτσα όπως είναι στο μάτι, συμπληρώστε λίγο ζεστό νερό εάν χρειάζεται και βράστε σε μέτρια φωτιά τα δαμάσκηνα μέχρι να φουσκώσουν καλά και να μαλακώσουν. Βγάλτε τα από τη φωτιά, ακουμπήστε τα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφήστε τα να στεγνώσουν.
Πάρτε τα μισά και περάστε τα από το μπλέντερ σας να γίνουν ένα πηκτός πολτός. Βάλτε τον σε ένα μπολ.
Βάλτε την καρυδόψιχα στο μπλέντερ και αλέστε τη μέχρι να γίνει μικρά κομμάτια. Ρίξτε τη μέσα στο μπολ με τον πολτό από τα δαμάσκηνα . Ρίξτε και τα υπόλοιπα ολόκληρα δαμάσκηνα, ρίξτε και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
Απλώστε το φύλλο της σφολιάτας σε μια λεία επιφάνεια και βάλτε κατά μήκος επάνω της τη γέμιση αφήνοντας ένα κενό γύρω-γύρω.
Τυλίξτε τη σφολιάτα σε ρολό πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Τρυπήστε τη σφολιάτα με ένα πιρούνι στο πάνω μέρος σε 6-7 σημεία και βάλτε τη σε ένα ταψάκι να ψηθεί στο φούρνο στους 180ο για περίπου 30-40 λεπτά και μέχρι η σφολιάτα να γίνει ροδοκόκκινη.
Την αφήνετε να κρυώσει για καλά, τη πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη με τη βοήθεια από ένα μικρό σουρωτηράκι, ρίχνετε λίγη κανελίτσα από πάνω και μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι τη κόβετε σε χοντρές φέτες.
Τη σερβίρετε στο τραπέζι και τη συνοδεύετε με ένα παγωτό σοκολάτα.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)