english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
 
 
  Υλικά για 5-6 άτομα
1 φύλλο σφολιάτας
350 γραμ τυρί τύπου φιλαδέλφειας
100 γραμ μασκαρπόνε
4 κουτ σούπας καφέ ζάχαρη
1 κουτ σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
20 βερίκοκα
1 νεροπότηρο ζάχαρη
Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
150 γραμ ξασπρισμένα αμύγδαλα
1 σφινάκι grand marnier
 
Σε ένα μέτριο ταψάκι του φούρνου καλά βουτυρωμένο απλώνετε το φύλλο σφολιάτας με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού. Το τρυπάτε με ένα πιρούνι παντού. Aπλώνετε από πάνω ένα λαδόχαρτο και το γεμίζετε με φασόλια. Το ψήνετε στο φούρνο στους 180ο και μέχρι η σφολιάτα να ροδοψηθεί παντού. πού και που ανοίγετε το φούρνο και αν έχει φουσκώσει πολύ η σφολιάτα την τρυπάτε με ένα πιρούνι να κάτσει. Μετά από ½ ώρα περίπου η σφολιάτα θα είναι καλά ψημένη. Βγάλτε την αφαιρέστε τα φασόλια και το λαδόχαρτο και αφήστε την να κρυώσει.
Όσο κρυώνει ετοιμάστε τη γέμιση. Βάλτε το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολάκι και ρίξτε μέσα τις 4 κουταλιές καφέ ζάχαρη. Ρίξτε και 1 σφινάκι grand marnier.
Ανακατέψτε καλά τα υλικά και αφήστε τα για 10 λεπτά να ανταλλάξουν αρώματα. Σε ένα μπολ αδειάστε το τυρί φιλαδέλφεια και το μασκαρπόνε. Ρίχνετε μέσα το μίγμα της ζάχαρης και ανακατεύετε καλά. Tο βάζετε στο ψυγείο να περιμένει.
Ετοιμάζετε τα βερίκοκα. Τα ανοίγετε στη μέση, αφαιρείτε το κουκούτσι και σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τη ζάχαρη και 1 νεροπότηρο νερό. Αφήνετε να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τα βερίκοκα και τα βράζετε μέχρι σχεδόν να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Τα αφήνετε να κρυώσουν εκτός ψυγείου.
Καβουρδίζετε σε ένα σαγανάκι με μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο τα ξασπρισμένα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνέχεια για να μην καούν. Μόλις ροδίσουν απαλά τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στο μπλέντερ να χοντροκοπούν.
Ετοιμάζετε το γλυκό σας. Βγάζετε το μίγμα των τυριών από το ψυγείο και το αδειάζετε μέσα στη ψημένη σφολιάτα. Το ισιώνετε με ένα μαχαίρι και απλώνετε από πάνω του τα σιροπιασμένα βερίκοκα ένα-ένα. Περιχύνετε με ότι σιρόπι έχει μείνει στην κατσαρόλα και πασπαλίζετε με τα χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι μέσα στο ταψάκι του.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)