english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
 
 
  Υλικά για μια τάρτα
Για τη ζύμη
250 γραμ βούτυρο φρέσκο
125 γραμ ζάχαρη άχνη
1 κουτ γλυκού αλάτι
2 αβγά ολόκληρα
1 πρέζα βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κιλό αλεύρι μαλακό
3 γραμ μπέικιν πάουντερ
2 κουτ φρέσκο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
20 βερίκοκα ώριμα
2 κρασοπότηρα ζάχαρη
Μια πρέζα βανίλια
 
Ετοιμάζετε τη ζύμη. Ο καλύτερος τρόπος παρασκευής είναι να χρησιμοποιήσετε το μίξερ. Τοποθετήστε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Δουλέψτε στην αρχή με μικρή ταχύτητα και μετά με μεγάλη.
Αμέσως μετά προσθέστε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Αμέσως μετά και χρησιμοποιώντας μικρή ταχύτητα ρίχνετε το αλεύρι σιγά-σιγά, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα.
Αδειάζετε το μίγμα σε μια λεκανίτσα και το δουλεύετε με το χέρι για 1-2 λεπτά, κάνετε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για ανάπαυση.
Για να ευκολυνθείτε χρησιμοποιήστε μια φόρμα αντικολλητική που θα σας βοηθήσει πολύ στο ξεφορμάρισμα.
Ετοιμάζετε τα βερίκοκα. Τα χωρίζετε στη μέση με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε το σκληρό κομμάτι τους πάνω-πάνω και στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα αδειάζετε τη ζάχαρη μαζί με ένα νεροπότηρο νερό. Μόλις βράσει και λειώσει η ζάχαρη ρίξτε μέσα τα βερίκοκα.
Αφήστε να πάρει βράση και χαμηλώστε τη φωτιά. Βράστε τα υπομονετικά μέχρι σχεδόν να εξαφανιστεί το νερό. Ρίξτε μέσα τη βανίλια. Αφήστε τα να χλιαρέψουν. Βάλτε τα στο μίξερ και κάντε τα ένα πηκτό πολτό.
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, κρατήστε το ¼ στην άκρη, βουτυρώστε την αντικολλητική φόρμα και πιέζοντας τη ζύμη απλώστε την να σκεπάσει όλη τη φόρμα και τα πλαϊνά της.
Αδειάστε τη μαρμελάδα μέσα στην τάρτα και στρώστε την με ένα μαχαίρι. Με τη ζύμη που κρατήσατε φτιάξτε λεπτά κορδονάκια και τοποθετείστε τα πάνω από τη μαρμελάδα σταυρωτά.
Σκεπάστε την τάρτα με ένα λαδόχαρτο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 40 λεπτά. Βγάλτε την αφήστε την να κρυώσει και σερβίρετέ την σε στρογγυλή πιατέλα.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)