english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
 
 
  Υλικά για περίπου 8 άτομα
Για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 γραμ μπέικιν πάουντερ
2 αβγά
για τη γέμιση
6 πράσινα μήλα
1 φλιτζ του καφέ ζάχαρη
1 σφινάκι λικέρ αμαρέτο
1 κουτ σούπας καφέ ζάχαρη για το πασπάλισμα της τάρτας
για τη σάλτσα λευκής σοκολάτας
150 γραμ λευκή σοκολάτα
400 γραμ φρέσκο γάλα
 
Ετοιμάζετε τη ζύμη της τάρτας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι και ρίχνετε μια πρέζα αλάτι, πασπαλίζετε με το μπέικιν πάουντερ , ανακατεύετε καλά τα υλικά και ρίχνετε τα κομματάκια του βουτύρου.
Ζυμώνετε με το χεράκι σας μέχρι να δημιουργηθεί μια θρουλιαστή ζύμη. Ρίχνετε μέσα στη ζύμη τα 2 αβγά και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία βουτυράτη ζύμη.
Τη τυλίγετε με μεμβράνη κουζίνας και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Καθαρίζετε τα πράσινα μήλα από τη φλούδα και τα κουκούτσια. Παίρνετε τα 3 τα κόβετε σε μικρά κομματάκια, τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι, τα πασπαλίζετε με τη καφέ ζάχαρη, το λικέρ και τα σκεπάζετε με λίγο νεράκι. Τα βράζετε καλά για μερικά λεπτά και μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κτυπάτε στο μίξερ να γίνουν πολτός.
Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα της τάρτας , ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο που να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και τη τοποθετείτε μέσα.
Ρίχνετε τη μαρμελάδα των μήλων που φτιάξατε και κόβετε τα υπόλοιπα 3 μήλα σε λεπτές φετούλες. Σκεπάζετε τη μαρμελάδα με τις φετούλες του μήλου, πασπαλίζετε με 1 κουτάλι καφέ ζάχαρη και τη ψήνετε στο φούρνο στους 170ο για 35-45 λεπτά και μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα λευκής σοκολάτας. Ζεσταίνετε το φρέσκο γάλα, το αρωματίζετε με ό,τι λικέρ θέλετε, ψιλοκόβετε τη λευκή σοκολάτα, τη ρίχνετε μέσα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
Σερβίρετε τη τάρτα σε στρογγυλή πιατέλα και τοποθετείτε τη σάλτσα δίπλα ζεστή σε μια σαλτσιέρα.
   
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μήλα με αχλάδια όπου η τάρτα θα γίνει εξ’ ίσου ενδιαφέρουσα, αντί όμως να χρησιμοποιήσετε λικέρ αμαρέτο, χρησιμοποιήστε γλυκό κρασί από τη Σάμο.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)