english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Γαλακτομπούρεκο
 
 
  3 λίτρα αγελαδινό γάλα
600 γραμ ζάχαρη
Ξύσμα 3 λεμονιών
600 γραμ αβγά
210 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
90 γραμ νισεστέ
150 γραμ φρέσκο βούτυρο
 
Βράζετε το γάλα και μόλις φτάσει στους 50ο βγάζετε λίγο γάλα και προσθέτετε σε αυτό τη ζάχαρη, τα αβγά, το σιμιγδάλι και το νισεστέ που από πριν τα έχετε ανακατέψει. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα για να μην σβολιάσει το μίγμα.
Προσθέτετε το μίγμα στην κατσαρόλα και όλα τα υλικά μαζί με το γάλα βράζουν στους 92ο. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και στους 50ο ρίχνετε το βούτυρο και το λεμόνι.
Κόβετε 12 κομμάτια-καπάκια από φύλλο κρούστας. Τα ρετάλια που βγαίνουν θα χρησιμοποιηθούν σαν φύλλα βάσης.
Βουτυρώνετε με σκέτο βούτυρο πέντε μεγάλα φύλλα κομμένα στη μέση και τα τοποθετείτε σταυρωτά στο σκεύος βάζοντας ανάμεσα βουτυρωμένα και τα κομμένα φύλλα.
Γεμίζετε με την κρέμα που ετοιμάσατε (600 γραμ) και κουνάτε λίγο το σκεύος για να πάει η κρέμα παντού.
Κλείνετε προσεκτικά τα φύλλα της βάσης και μετά τοποθετείτε τα φύλλα-καπάκια αφού τα βουτυρώσετε ένα-ένα. Χαράζετε ελαφρά τα δύο πρώτα καπάκια και το βρέχετε.
Ψήνετε στον φούρνο στους 180ο πάνω-κάτω για 50-55 λεπτά. Αφού το ξεφουρνίσετε το αφήνετε 5 λεπτά και το σιροπιάζετε με κρύο σιρόπι.
   
Από τον ζαχαροπλάστη Παύλο Τερκενλή στη Βαβυλωνία των Γεύσεων
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)