english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
 
 
  Ζύμη για φύλλο:
1 κ. αλεύρι
3 αυγά
αλάτι
2 κουτ. βούτυρο
1 ποτήρι του κρασιού ούζο
1 ποτήρι του κρασιού σπορέλαιο
1 ποτήρι του κρασιού ρετσίνα
ένα μπολ σταχτόνερο

για το σιρόπι της γέμισης:
1 λίτρο νερό
700γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση
άσπρα αμύγδαλα αλεσμένα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψίχα άσπρου μπαγιάτικου ψωμιού
2 κουτ. της σούπας μέλι
1 κουτ. του γλυκού πικραμύγδαλο η λικέρ αμαρέτο
μισό κουταλάκι ανθόλαδο
2 βανίλιες
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
λίγη μαστίχα κοπανισμένη με ζάχαρη
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 χούφτα σουσάμι
ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
 
Προετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πήξει το σιρόπι (για περίπου 30 λεπτά).
Προσθέτετε στην κατσαρόλα με το σιρόπι σταδιακά την ψίχα του ψωμιού, το μέλι, το πικραμύγδαλο, το ανθόλαδο, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο, τη μαστίχα και συγχρόνως ανακατεύετε. Συνεχίζετε ρίχνοντας το αλεσμένο αμύγδαλο και τη φρυγανιά για να σφίξει το σιρόπι και τέλος το σουσάμι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε την κατσαρόλα στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.
Εν τω μεταξύ βάζετε το σταχτόνερο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο: Σε ένα μπολάκι, χτυπάτε τα αυγά.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ρίχνετε το αλεύρι και το τρίβετε με το λάδι και το βούτυρο.
Προσθέτετε το αλάτι, ούζο, τη ρετσίνα, τα αυγά που έχετε χτυπήσει από προηγουμένως, το χλιαρό σταχτόνερο και ανακατεύετε. Αρχίζετε σιγά σιγά να ζυμώνετε το μείγμα. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα ,τη τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Παίρνετε λίγη από τη ζύμη, την απλώνετε με τον πλάστη, βάζετε στην άκρη μια κουταλιά από τη γέμιση, δίνετε σχήμα μισοφέγγαρου και τοποθετείτε στο λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.
Μόλις ψηθούν, τα βουτάτε ένα ένα στο ανθόνερο, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τα σερβίρετε σε μια πιατέλα.
   
Παραδοσιακό γλυκό του γάμου.Από το επεισόδιο ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ στη Λέρο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ανθόλαδο με αμυγδαλέλαιο που θα βρείτε σε Σούπερ Μάρκετ
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)