english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
 
 
  1 ½ κ. αλεύρι
3 κρόκους αυγών
χυμό από ένα πορτοκάλι
3 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
1 ποτήρι γάλα
3 κουταλιές λικέρ μαστίχας
νερό όσο χρειαστεί
ελαιόλαδο
ψίχα άσπρου αμύγδαλου, καλά και λεπτά αλεσμένη
μέλι
3 βανίλιες
2 κοφτά κουταλάκια κανέλας
αλεύρι για την επιφάνεια
1 ποτήρι του νερού ανθόνερο
 
Σε ένα μπόλ, ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών,, το χυμό από το πορτοκάλι, το βούτυρο γάλακτος, το γάλα, το λικέρ μαστίχας και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό (προσέχοντας να μη μαλακώσει) και στο τέλος προσθέτουμε λίγο λάδι για να μην κολλάει στα χέρια. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ Για ένα κιλό ψίχα ξασπρισμένου και αλεσμένου αμύγδαλου, βάζουμε περίπου ½ κιλό ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ.
Σε ένα μπρικάκι στη φωτιά, αραιώνουμε μέλι με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγη μαστίχα ποτό και ανακατεύουμε μέχρι να καταλάβουμε ότι δεν είναι πια πυκνό το μέλι (έχουμε πια κατεβάσει το μπρίκι από τη φωτιά για να μη μας κάψει). Προσθέτουμε το μείγμα μελιού στο μπολ με το αμύγδαλο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις βανίλιες και την κανέλα και ανακατεύουμε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ Aλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και με τον πλάστη της δίνουμε μακρόστενο σχήμα. Βάζουμε το φύλλο που ετοιμάσαμε στη μηχανή, πρώτα στη μεγάλη σκάλα και σιγά σιγά την κατεβάζουμε να πάρει λεπτό σχήμα. Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση, διπλώνουμε το φύλλο από πάνω και με τη ροδέλα του δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου. Επαναλαμβάνουμε με όση από τη ζύμη θέλουμε και τοποθετούμε τα έτοιμα μισοφέγγαρα σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Λαδώνουμε από πάνω τα ραφιόλια με ένα πινέλο και με μια οδοντογλυφίδα ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο καθενός, να φτάσει μέχρι τον πάτο.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για περίπου 15-20’ στους 200ο.
Σ ένα μπόλ βάζουμε το ανθόνερο, λίγο ποτό μαστίχα και νερό. Σε άλλο μπολ βάζουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη, αδειάζουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Όταν ψηθούν τα ραφιόλια τα παίρνουμε ένα ενα , τα βουτάμε πρώτα στο μπολ με το μείγμα ανθόνερου, και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Αφού στεγνώσουν, τα βουτάμε στο μπολ με την άχνη και τις βανίλιες και τα σερβίρουμε .
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)