english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
 
 
  1½ κιλό περίπου πράσινα μήλα (golden) στεγνά όχι πολύ ζουμερά
1 ½ ποτήρι γιαούρτι
300 γραμμ. αλεύρι
5 αβγά
βανίλια
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
ξύδι
1 κουτ. γλυκ. σόδα σε σκόνη
150 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ένα λεμόνι
 
Σε ένα μπόλ καθαρίζετε τα μήλα (τα ξεφλουδίζετε, τα ψιλοκόβετε σε κομματάκια). Ρίχνετε στο μπολ λίγες σταγόνες λεμόνι για να μη μαυρίσουν τα μήλα.
Αδειάζετε τα ψιλοκομμένα μήλα σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε 1 ποτήρι ζάχαρη , ανακατεύετε, βάζετε λίγη βανίλια και τοποθετείτε τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά.
Όσο βράζουν τα μήλα φτιάχνετε τη ζύμη .Σε ένα μπολ, ρίχνετε 2 ποτήρια νερού ζάχαρη, ξεχωρίζετε κρόκους από ασπράδια και ρίχνετε τους κρόκους μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη. Βάζετε τα ασπράδια στο ψυγείο για να γίνουν πιο εύκολα μαρέγκα.
Χτυπάτε με μίξερ (στη χαμηλή σκάλα) τους κρόκους με τη ζάχαρη, και όσο χτυπάτε, προσθέτετε γύρω στα 150γρ βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτετε 1½ ποτήρι γιαούρτι. Για να φουσκώσει το μίγμα , ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σόδας στη οποία έχετε στάξει μια σταγόνα ξύδι για να αφρίσει. Ανακατεύετε λίγο με ένα κουτάλι και μετά με το μίξερ για να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτετε 2 ½ ποτήρια νερού, 200-250γρ αλεύρι , χτυπάμε πάλι με το μίξερ και προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι (γύρω στις 3-4 μεγάλες κουταλιές), λίγη βανίλια και ανακατεύετε πάλι με το μίξερ.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200ο βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί, αδειάζετε μέσα το μείγμα που ετοιμάσατε, το απλώνετε καλά στο ταψί και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί.
Κατεβάζετε το κατσαρολάκι με τα μήλα από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ, ρίχνετε τα ασπράδια που είχατε βάλει στο ψυγείο και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ να γίνουν μαρέγκα. Όταν είναι έτοιμη (να στέκεται) βάζετε σιγά σιγά ένα ποτήρι νερού ζάχαρη στη μαρέγκα και συγχρόνως χτυπάτε με το μίξερ.
Προσέχοντας να μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο ελέγχετε αν ψήθηκε η ζύμη, βάζοντας ένα σπίρτο μέσα που πρέπει να βγεί καθαρό. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζετε, την αφήνετε για 2 λεπτά να πάρει αέρα και απλώνετε από πάνω τα μήλα που έχετε ετοιμάσει από πριν. Περιχύνετε από πάνω με τη μαρέγκα και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο για 5 λεπτά να πάρει χρώμα.
   
Τη μηλόπιτα αυτή μας την έφτιαξε στο Ντουμπάι η γυναίκα του ΄Ελληνα Πρόξενου.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)