english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Χορτόπιτα στριφτή
 
 
  Υλικά για 1 ταψί του φούρνου
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
½ κιλό τρυφερό σπανάκι
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
200 γραμ σέσκουλα
200 γραμ μυρώνια
200 γραμ καυκαλίθρες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ½ φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
1 κουτ σούπας αλεύρι
2 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
200 γραμ φέτα προαιρετικά
 
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Πλένετε καλά όλα τα χορταρικά. Ψιλοκόβετε το πράσο σε λεπτές ροδέλες. Ψιλοκόβετε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ρίχνετε όλα σε μια λεκάνη. Χοντροκόβετε το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες. Τα ρίχνετε όλα μέσα στη λεκάνη με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, αλατίζετε καλά, ρίχνετε μια κουταλιά αλεύρι πασπαλιστό και αρχίζετε με τη παλάμη σας να πιέζετε τα χόρτα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε τον άνηθο ψιλοκομμένο, μπόλικο πιπέρι και περιχύνετε με 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά τα χόρτα και τα αφήνετε να περιμένουν. Σε περίπτωση που θέλετε να την κάνετε χορτοτυρόπιτα ρίξτε το τυρί θρυμματισμένο.
Παίρνετε ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνετε καλά και στην άκρη του φύλλου στη μεγάλη πλευρά βάζετε γέμιση καθ’ όλο το μήκος.
Το τυλίγετε σε ρολό. Το ακουμπάτε στην εξωτερική πλευρά ενός στρογγυλού ταψιού. Συνεχίζετε το ίδιο δίνοντας σχήμα σαλίγκαρου στο φύλλο που βάζετε στο ταψί.
Όταν γεμίσει το ταψί το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το ψήνετε στους 180ο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα απ’ όλες τις πλευρές. Η χορτόπιτα τρώγεται και ζεστή και κρύα.
   
Οι χορτόπιτες είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας, γιατί τα παλιά τα χρόνια πολύ τυρί μπορεί να μην υπήρχε, αλλά η φύση έδινε απλόχερα τα χόρτα της.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αγκινάρες Ιερουσαλήμ με κοτόπουλο
Αγκινάρες Ιρίων με πουρέ γλυκοπατάτας
Αγριογούρουνο μαριναρισμένο στο φούρνο
Αγριογούρουνο με κυδώνια (Φενεός)
Αρνάκι γεμιστό (Kάρπαθος)
Αρνάκι με μάραθα
Αρνάκι με ραταφία(Καμπανία)
Αρνάκι με φρίκε
Αρνάκι στη γάστρα σε μπουκιές με μανιτάρια, ντοματίνια, δενδρολίβανο, σκόρδο
Αρνάκι φάτα με μόζα(Κάιρο)
Αρνάκι φρικασέ
Αρνίσιο κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού
Βοδινή ουρά με μπάμιες και ρύζι(Κάιρο)
Βραστό κρέας(Παρίσι)
Γαμοπίλαφο Ικαριώτικο
Γαύρος λαδορίγανη με πιπεριές και ντομάτα
Γίδα κοκκινιστή(Αγραφα)
Γίδα με αγκινάρες( Σκόπελος )
Γιουβαρλάκια
Γιουβέτσι με μοσχοφίλερο (το Αρκαδικό γιουβέτσι)
Γλώσσα τηγανιτή με σπανάκι και άγριο ρύζι
Γουρουνάκι φρικασέ με αγκαθάκι(Κάρυστος)
Καρμπονάρα η γνήσια
Κατσικάκι γεμιστό (Σαμοθράκη)
Κατσικάκι γεμιστό.( Σάμος )
Κατσικάκι γιουβέτσι(Κάρυστος)
Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες(Κύμη)
Κεμπάπ
Κερκυραϊκή παστιτσάδα
Κεφτεδάκια με σάλτσα
Κιμάς Σακσούκα( Λούξορ )
Κλέφτικο(Ορεινή Κορινθία)
Κοθίδο Μαδριλένιο(Cocιdo Madrileno)
Κόκορας κοκκινιστός με φλομάρια(Σαμοθράκη)
Κόκορας με κουρκουμπίνες(Kάρυστος)
Κόκορας παστιτσάδα (Κέρκυρα)
Κολοκυθάκια γεμιστά στη κατσαρόλα
Κότα Μπαρδουνιώτικη
Κοτοπουλάκια στο ταζίν(Ισραήλ)
Κοτόπουλο γεμιστό με δαμάσκηνα και αβγολέμονο
Κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια, ξανθές και μαύρες σταφίδες με σάλτσα από πετιμέζι και γλυκό κρασί
Κοτόπουλο κατσαρόλας με φέτα και λεμόνι γαρνιρισμένο με χειροποίητο πουρέ
Κοτόπουλο με κεράσια συνοδεύεται από ρύζι μπασμάτι μαγειρεμένο με κουρκουμά
Κοτόπουλο με μανιτάρια και σάλτσα ροζέ
Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο μπιριάνι(Ντουμπάι)
Κοτόπουλο στη τσερέπα(Λευκάδα)
Κοτόπουλο στήθος γεμιστό με ζαμπόν και φιστίκια Αιγίνης
Κοτόπουλο τηγανιτό με κάσιους
Κοτόπουλο τσερκεσία( Λούξορ )
Κοτόπουλο τυλιγμένο με μπέικον
Κοτόπουλο φιλέτο με μανιτάρια (Καμπανία)
Κοτόπουλο φιλέτο τυλιγμένο με μπέικον και λαδολέμονο σερβιρισμένο με καροτάκια Μαροκινά
Κοτόπουλο φρικασέ με αγκινάρες
Κουνέλι με παπαρδέλες
Κουνέλι δενδρολίβανο, ξίδι και σκόρδο
Κουνέλι σαλμί(Kύμη)
Κρέας γαλλικό στιφάδο (Λίγηρ)
Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι (Mυτιλήνη)
Κροθόπιτα(Σούλι)
Λαβράκι σε κρούστα ψωμιού(Παρίσι)
Λαχανοντολμάδες
Λαχανοπαστίτσιο(Κώς)
Λουκάνικο Καταλάνικο με λάχανο(Βαρκελώνη)
Μακαρονάδα δίχρωμη
Μακεδονική τηγανιά
Μαντί(Σαμοθράκη)
Ματσμπούς(ΝΤΟΥΜΠΑΙ)
Μελιτζάνες μπουμπούκια με μοσχάρι
Μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ
Μοσχαράκι βραστό.
Μοσχαράκι με φρέσκα φασολάκια
Μοσχάρι γιαχνί με λάπατα
Μοσχάρι με αποφλοιωμένο στάρι(Ντουμπάι)
Μοσχαρίσια πλάτη με μανιτάρια(Ισραήλ)
Μοσχαρίσιο κρέας βραστό με κάπαρη και τουρσί(Λίγηρ)
Μοσχαρίσιο νουά μαριναρισμένο στη μπύρα
Μουσακάς ο κλασικός
Μπακαλιάρο φιλέτο αλά πολίτα με αγκινάρες και καρότα
Μπιφτέκια σερβιρισμένα με πράσα( Σάμος )
Μπομπόλια στιφάδο(Μονεμβασιά )
Μποξαδάκι ( Σάμος)
Μπούλια(Πολυσπόρι) Φενεός
Μπουμπάρι(Βόλος)
Ορτύκια με μήλα και μπανάνες(Παρίσι)
Παντσέτα βρασμένη στο λίπος της(Λίγηρ)
Πάπια πορτοκάλι
Παστίτσιο
Παστίτσιο Βενετσιάνικο(Κύθηρα)
Πατατάτο(Aμοργός )
Πατσαδάκι Μανδριλένιο
Πένες με σάλτσα από λιαστή ντομάτα, φρέσκια ντομάτα και κεφτεδάκια
Περιστέρια γεμιστά
Πιλάφι με ντομάτα και γαρίδες
Ρεβίθια κοκκινιστά με κουνουπίδι
Ρεβυθάδα Σίφνου
Ριζότο με βατραχοπόδαρα και σαλιγκάρια.
Ρολό σφολιάτας με μανιτάρια και ψαρονέφρι
Σαλάτα με αγκινάρες
Σίς μπάρακ(Τορτελίνι)Βηρυττός
Σκαλοπίνια με σάλτσα πορτοκάλι (Εσκαλοπίνες α λα ναράνχα)
Σολομός με ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια
Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
Σουφλέ με τέσσερα τυριά
Σοφιγάδο(Λευκάδα)
Σοφρίτο (Κέρκυρα)
Σπαγγέτο με κολοκυθάκια και σαφράν και σαγανάκι φορμαέλας
Σπαγγέτο με σαφράν και σοταρισμένα κολοκυθάκια
Σπεντζοφάι Πηλιορείτικο
Σπλήνα γεμιστή( Λέρος )
Συκωτάκια Κωνσταντινουπολίτικα με σουμάκι και ντομάτα
Συκωτάκια Κωνσταντινουπολίτικα με σουμάκι και ντομάτα
Ταλιατέλες με μοσχάρι στην κατσαρόλα
Φάβα με σουπιές και καραμελωμένα πατζάρια(Σαντορίνη)
Φαγκρί στη λαδόκολλα
Φασολάκια λαδερά
Φασουλονταβάς Πρεσπών
Φιλετάκια με μουστάρδα και κρέμα(Λίγηρ)
Φιλέτο WELLINGTON
Φιλέτο με γεμιστές πατάτες
Φιλέτο σολομού με ψητά μανιτάρια και πουρέ καρότου
Φύλλα Καλύμνικα
Χοιρινή παντσέτα με θυμάρι, ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και πουρέ ρεβιθιού με ταχίνι
Χοιρινό κότσι μαριναρισμένο σε μπύρα με βραστές πατάτες, λαχανικά και πλιγούρι
Χοιρινό με κόκκινο κάρυ.
Χοιρινό με πλιγούρι. Ατσούναρος(Κώς)
Χοιρινό με πρασοσέλινο(Ναύπλιο)
Χοιρινό μπούτι με μουστάρδα
Χοιρινό μπριζολίκι με κόκκινο κρασί και πετιμέζι
Χοιρινό πρασοσέλινο από τη Ζίτσα
Χοιρινό σουβλάκι με πουρέ αβοκάντο και ρύζι αρωματισμένο με τζίντζερ
Χοιρινό φιλέτο και πουγκί από αμπελόφυλλο
Χοιρινό φιλέτο με σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι
Χοιρινό ψητό σε cocotte με αμπελόφυλλα
Χυλοπίτες με φέτα , ρίγανη και φρέσκια ντομάτα
Ψάρι αθηναϊκή μαγιονέζα
Ψάρι με τσουκνίδες(Ναύπλιο)
Ψάρι του Αγίου Πέτρου
Ψαρονέφρι γεμιστό με φέτα, κρεμμύδι και σάλτσα πέστο
Ψαρονέφρι με μούστο και 4 πιπέρια
Ψαρονέφρι με σάλτσα από κρασί Σάμου( Σάμος )
Ψαρονέφρι με χυμό σταφυλιού, μουστάρδα και δενδρολίβανο
Ψαρονέφρι σε ζύμη φάβας(Σαντορίνη)
Ψαρονέφρι ψητό με μπέικον με σάλτσα μουστάρδας
Ψητές πράσινες πιπεριές γεμισμένες με αρωματικό Κατίκι Δομοκού