english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
 
 
  Υλικά για ένα άτομο
1 φιλέτο σφυρίδας
μισή ντομάτα ξεφλουδισμένη & χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη σε κυβάκια
4-5 κ. του γλυκού ψίχα ψωμιού
3 κ. του γλυκού μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κ. του γλυκού πουρέ από σκόρδο
2 κ. του γλυκού κίτρινο τυρί, τριμμένο
ελαιόλαδο
αλάτι, άσπρο & μαύρο πιπέρι
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
μισή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

για τη σάλτσα:
μισή ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κ. του γλυκού πελτέ σκόρδου
1 κ. του γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άσπρο κρασί

για τη γαρνιτούρα:
3 ντοματάκια
 
Αλατοπιπερώνετε τη σφυρίδα και την τοποθετείτε σ’ένα ταψί. Τοποθετείτε τη μισή ψιλοκομμένη ντομάτα πάνω από τη σφυρίδα.
Σ’ένα μπολ, ρίχνετε και ανακατεύετε τη ψίχα ψωμιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον πολτό σκόρδου, το τριμμένο τυρί, λίγο ελαιόλαδο
Τοποθετείτε το μείγμα πάνω στη σφυρίδα που τη έχετε βάλει στο ταψί με τη ντομάτα. .
Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο, για περίπου 15 λεπτά.
Σ’ένα ρηχό τηγάνι, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
Ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν, αλατίζετε και πιπερώνετε (με το άσπρο πιπέρι), αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
Σε άλλο ρηχό τηγάνι, ρίχνετε τη άλλη μισή ψιλοκομμένη ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο & σωτάρετε. Προσθέτετε αλάτι, τον πολτό σκόρδου, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο άσπρο κρασί. Ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Σερβίρετε τα σωταρισμένα λαχανικά σ’ένα πιάτο, από πάνω τοποθετείτε τη σφυρίδα που είναι έτοιμη, περιχύνετε με τη σάλτσα, αλατοπιπερώνετε και γαρνίρετε με τα ντοματάκια.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα