english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Κρέπες γεμισμένες με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης
 
 
  Υλικά για 12 κρέπες
1 φλιτζ του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζ του τσαγιού χλιαρό γάλα
½ φλιτζ του τσαγιού χλιαρό νερό
4 αβγά
4 κουτ της σούπας φρέσκο βούτυρο
λίγο αλάτι
1 κουτ του γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γραμ γραβιέρα Κρήτης χοντροτριμμένη
1 κολοκυθάκι καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
1 μικρή ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
3 κουτ της σούπας ψιλοκομμένο καρότο
3 κουτ της σούπας ψιλό αρακά
3 κουτ της σούπας ψιλοκομμένο φενόκιο
1 κρεμμυδάκι λειωμένο στο μίξερ
1 νεροπότηρο χυμό ντομάτας
3 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
 
Ετοιμάζουμε το μείγμα για τις κρέπες. Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τα αβγά, το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε το μείγμα καλά και το βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες. Το αφήνετε να παγώσει καλά.
Φτιάχνετε τις κρέπες. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό σαγανάκι διαμέτρου 14 εκατ. και με ένα πινελάκι το αλείφετε με ελάχιστο φρέσκο βούτυρο.
Χρησιμοποιώντας για μεζούρα ένα φλιτζ του καφέ αδειάζετε το μείγμα για τις κρέπες στο σαγανάκι, το κουνάτε για να απλωθεί σε όλη του την επιφάνεια, ψήνετε περίπου για 1 λεπτό και με τη βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας αναποδογυρίζετε την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Αφήνετε τις κρέπες να περιμένουν και ετοιμάζετε τη γέμιση.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το κρεμμυδάκι να σοταριστεί. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το κολοκυθάκι, τη ντοματούλα, το καρότο, τον αρακά και το φενόκιο. Μόλις στεγνώσει το τηγάνι από τα υγρά του σβήνετε με το λευκό κρασί.
Αλατίζετε, πιπερώνετε , αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε μέχρι το μείγμα να μελώσει. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Ρίχνετε μέσα τη μισή γραβιέρα και ανακατεύετε καλά. Με το μείγμα γεμίζετε τις κρέπες και τις βάζετε σε ένα ταψάκι τη μια δίπλα στην άλλη.
Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα τις κρέπες και τις ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 160ο για ½ ώρα περίπου και μέχρι η γραβιέρα που είναι από πάνω να λειώσει και να απλωθεί πάνω στις κρέπες.
   
Σημείωση. Δυο κρέπες είναι αρκετές για μια μερίδα.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Au gratin με μανιτάρια, μπροκολάκι, μπέικον και μπεσαμέλ
Aβγά γεμιστά
Aλευρόπιτα κας Κικίτσας(Μονοδένδρι )
Αγαλιποκεφτέδες(Σκύρος)
Αγκινάρες με γαρίδες au gratin
Αμπελόφυλλο γεμιστό με καραβιδοουρά, πλιγούρι και ανθόμελο και ντιπ κρέμας
Γαελόπιτες (Αθερινόπιτες)
Γαρίδες σαγανάκι(Πειραιάς)
Γκιοζλεμές( Eφεσσος )
Καγιανάς με ντομάτα και Καλαματιανό λουκάνικο
Καροτόσουπα με φύλλα λουίζας
Κεμπάπ γεμιστό Μαζούκα(Χαλέπι,Συρίας)
Κεφτεδάκια αρωματισμένα με πορτοκάλι
Κεφτέδες με ούζο και κύμινο από τη Μυτιλήνη
Κολοκυθόπιτα
Κολοκυθόπιτα γυμνή
Κολοκυθοτραχανόπιτα(Μπιριάνι)
Κορκοτό(Αμφισσα)
Κοτόπιτα με μπεσαμέλ σε ατομικές μερίδες
Κοτόπουλο με τηγανιτό ρύζι(Ταυλάνδη)
Κουκιά φρέσκα με σάλτσα σκόρδου
Κουλουράκια αλμυρά
Κουνουπίδι καπαμά
Κοφτός(Aμοργός )
Κρεατόπιτα
Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη
Κρεατοπιτάκια με κόκκινη πιπεριά
Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Κρέπες γεμισμένες με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης
Κρέπες γεμιστές με γαρίδες και κίτρινα τυριά
Κρέπες γεμιστές με ψιλοκομμένα καλοκαιρινά λαχανικά με σάλτσα από τυρί κρέμα
Κρητικός ντάκος
Κριθαράκι άσπρο με ξινομυζήθρα και άνηθο
Λαδοκούλουρα Κυθήρων
Λαλάγγια
Λαχανικά ψητά με ελιές και κόλιανδρο
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
Λαχανόπιτες( Kάρπαθος)
Λαχματζούν
Λουβιά (Σινά)
Λουκάνικα με μήλα(Καμπανία)
Μακαρόνια με αβγοτάραχο( Μεσολόγγι)
Μακαρούνες (Κάρπαθος)
Μανιταροπίλαφο με λεμόνι και φύλλα λουίζας
Μανιταρόπιτα
Μαντί(Καπαδοκία)
Μαραθόπιτα (Σύρος)
Μαραθόπιτα(Xανιά )
Μαρμαρίτες(Σκύρος)
Μαυρομάτικα φασόλια πικάντικα
Μελιτζάνες με γιαούρτι και μαιντανό
Μελιτζάνες με σάλτσα φέτας
Μελιτζάνες οι τέλειες
Μελιτζάνες Τσακώνικες με φέτα
Μελιτζανομπουρεκάκια
Μολοχία Mπεσάρα( Λούξορ )
Μπαλάκια τυριού με μπαχαρικά και βότανα
Μπαρμπουνοφάσουλα σύβρασση(Ρόδος)
Μπατσαρώ(Θεσπρωτία)
Μπεϊγκάν ατσαρί ( μελιτζάνες πικάντικες)
Μποξαδάκια με μπόλια
Μπρόκολο au gratin
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι και τρίχρωμες πιπεριές
Ντομάτες προβενσάλ
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Ομελέτα φούρνου με πατάτες και κολοκυθάκια
Ορτύκια τυλιχτά με μπέικον(Ναύπλιο)
Πατάτες κρασάτες με σαφράν
Πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο
Πατατούλες φούρνου αρωματισμένες με μπέικον και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
Πεστροφοσαλάτα με σολομό και σάλτσα σόγιας
Πιλάφι (Σμύρνη)
Πιλάφι βουτυράτο με σάλτσα από κοκκινιστά καλαμαράκια με κάπαρη
Πιλάφι με σάλτσα από τρίχρωμες πιπεριές
Πιλάφι σπυρωτό με αρακά, πιπεριές, σταφίδες και αμύγδαλα με κρασάτη συκωταριά
Πιπεριές γεμιστές με μαλακά τυριά
Πιπεριές γεμιστές με φέτα και λαχανικά
Πιπεροσαλάτα
Πίτα με κιμά
Πιτάκια με γαρίδες ψαχνά ψαριού, μπεσαμέλ, άνηθο βρασμένα σε κρασί
Πιταρούδια,ρεβυθοκεφτέδες(Ρόδος)
Πίτσα λαδένια
Πίτσα με σπανάκι και φέτα
Πλαστός (Άγραφα)
Πλιγούρι κοκκινιστό (Eφεσσος )
Πλιγούρι με μελιτζάνες
Πουρέ αβοκάντο
Πουρέ μελιτζάνας
Πουρές σελινόριζας
Πρασόπιτα (απ’ την Μακεδονία μας)
Πρασόρυζο
Πρασοσέλινο κοκκινιστό
Πρασοτηγανιά πατάτας με μυζήθρα
Ρεβίθια ζεστά με ψιλοκομμένη ντομάτα και καρότο
Ρεβιθοκεφτέδες
Ρεβιθοκεφτέδες με γαρίδες .(Σάμος)
Ρύζι με ρεβύθια(Ντουμπάι)
Ρύζι με σταφίδες, αμύγδαλα και καβουρδισμένο κρεμμυδάκι
Ρύζι με συκωτάκια και καρπούς
Σαλιγκάρια ,μποβόλια (Εκκλησιαστικό φαγητό)
Σαλιγκάρια με χόρτα(Aργολίδα)
Σελινόριζα αλα πολίτα (aπό την κουζίνα της Θεσσαλονίκης)
Σκαλτσούνες
Σουπιοπίλαφο(Ρόδος)
Σουφικό ( Iκαρία )
Σπαγγέτο με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πάπρικα
Σπαγγέτο με σάλτσα μανιταριών
Σπανακόπιτα
Σπανακόπιτα με παρμεζάνα
Σπεντζοφάι
Συκωτάκια(Αλεξάνδρεια)
Συκωταριά κρασάτη
Ταλιατέλες με καπνιστό σολωμό και μπρικ.
Τάρτα με κοκκινιστά μανιτάρια και κρέμα τυριού
Τάρτα απο φάβα με αβγό(Σαντορίνη ,Σελήνη)
Τάρτα γεμιστή με σπανάκι και αβγό.
Τάρτες ατομικές με ανθότυρο και πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Τεμπελοτυρόπιτα(Καλάβρυτα)
Τζατζίκι,το παραδοσιακό
Τζιγεροσαρμάδες
Τηγανιά πράσου
Τορτίγια (Μαδρίτη)
Τορτίγια(Ισπανική ομελέτα με σάλτσα ντομάτας)
Τραχανόπιτα Αλοννήσου
Τραχανόπιτα(Ορεινή Κορινθία)
Τσιγαρέλι σε αραβικές πίτες
Τυροκροκέτες
Τυρόπιτα
Τυρόπιτα κανταΐφι
Τυρόπιτα Σκοπέλου
Τυρόπιτα με δυόσμο
Τυροσαλάτα με λαχανικά
Φάβα με μάραθο (Σκύρος)
Φάβα παντρεμένη
Φάβα σκορδαλιά Σαντορίνη
Φέτα τυλιγμένη σε φάκελο με γλυκόξινη σάλτσα μελιού
Φουρτάλια Άνδρου
Χαλούμι με πέστο Κυπριακό
Χαλούμι σε φακελάκια
Χορτόπιτα στριφτή
Χωριάτικη τυρόπιτα
Ψάρι Σαβόρο (Λευκάδα)