english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
 
 
  για 35-45 λαχανοντολμάδες
1 λάχανο περίπου 2 κιλά
για τη γέμιση
2 κουτ σούπας βούτυρο
250 γραμ ψιλοτριμμένο κρεμμύδι
200 γραμ ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ του καφέ κουκουνάρι
1 φλιτζ του καφέ σταφίδα μαύρη
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
 
Κόβετε το λάχανο στα δύο. Κόβετε και απομακρύνετε το κοτσάνι του και το βάζετε σε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό που βράζει. Βάζετε μέσα τα κομμάτια του λάχανου και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 7-8 λεπτά. Το λάχανο πρέπει και να μαλακώσει, αλλά να μην λειώσει για να μπορεί να τυλιχτεί.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από τη κατσαρόλα και το ακουμπάτε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσεχτικά τραβάτε ένα-ένα φύλλο και το χωρίζετε σε κομμάτια μεγέθους μια παλάμης. Τα σπασμένα κομμάτια τα τοποθετείτε στον πάτο της κατσαρόλα που θα μαγειρέψετε τους λαχανοντολμάδες.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ρύζι με χλιαρό νερό και το αφήνετε μέσα μέχρι να κρυώσει το νερό. Μετά το ξεπλένετε και το βάζετε σε ένα σουρωτήρι.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα τριμμένα κρεμμύδια στο βούτυρο μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνετε το κουκουνάρι, προσθέτετε λίγο αλάτι και το πλυμένο ρύζι. Σοτάρετε καλά για περίπου 5-6 λεπτά. Ρίχνετε μέσα στο μείγμα 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό. Αφήνετε να πάρει μια βράση.
Προσθέτετε τον άνηθο, το δυόσμο και τις σταφίδες. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και δοκιμάζετε αν χρειάζεται ακόμα λίγο αλάτι. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Τυλίγετε τους ντολμάδες. Παίρνετε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζετε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση. Διπλώνετε τις δύο άκρες και κλείνετε τον ντολμά ρολάροντας.
Τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχετε βάλει βάζοντάς τους δίπλα-δίπλα και σφικτά. Φτιάχνετε έτσι 2-3 στρώσεις. Ρίχνετε μέσα νεράκι μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν οι ντολμάδες.
Αδειάζετε ένα φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο, βάζετε από πάνω ένα πιάτο για να μη χορεύουν οι ντολμάδες και τους βάζετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Βράζετε περίπου για 35-40 λεπτά.
Τους αφήνετε να κρυώσουν μέσα στη κατσαρόλα αφού πρώτα τους περιχύσετε με το χυμό από ένα λεμόνι. Τρώγονται κρύοι σαν ορεκτικό.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Au gratin με μανιτάρια, μπροκολάκι, μπέικον και μπεσαμέλ
Aβγά γεμιστά
Aλευρόπιτα κας Κικίτσας(Μονοδένδρι )
Αγαλιποκεφτέδες(Σκύρος)
Αγκινάρες με γαρίδες au gratin
Αμπελόφυλλο γεμιστό με καραβιδοουρά, πλιγούρι και ανθόμελο και ντιπ κρέμας
Γαελόπιτες (Αθερινόπιτες)
Γαρίδες σαγανάκι(Πειραιάς)
Γκιοζλεμές( Eφεσσος )
Καγιανάς με ντομάτα και Καλαματιανό λουκάνικο
Καροτόσουπα με φύλλα λουίζας
Κεμπάπ γεμιστό Μαζούκα(Χαλέπι,Συρίας)
Κεφτεδάκια αρωματισμένα με πορτοκάλι
Κεφτέδες με ούζο και κύμινο από τη Μυτιλήνη
Κολοκυθόπιτα
Κολοκυθόπιτα γυμνή
Κολοκυθοτραχανόπιτα(Μπιριάνι)
Κορκοτό(Αμφισσα)
Κοτόπιτα με μπεσαμέλ σε ατομικές μερίδες
Κοτόπουλο με τηγανιτό ρύζι(Ταυλάνδη)
Κουκιά φρέσκα με σάλτσα σκόρδου
Κουλουράκια αλμυρά
Κουνουπίδι καπαμά
Κοφτός(Aμοργός )
Κρεατόπιτα
Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη
Κρεατοπιτάκια με κόκκινη πιπεριά
Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Κρέπες γεμισμένες με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης
Κρέπες γεμιστές με γαρίδες και κίτρινα τυριά
Κρέπες γεμιστές με ψιλοκομμένα καλοκαιρινά λαχανικά με σάλτσα από τυρί κρέμα
Κρητικός ντάκος
Κριθαράκι άσπρο με ξινομυζήθρα και άνηθο
Λαδοκούλουρα Κυθήρων
Λαλάγγια
Λαχανικά ψητά με ελιές και κόλιανδρο
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
Λαχανόπιτες( Kάρπαθος)
Λαχματζούν
Λουβιά (Σινά)
Λουκάνικα με μήλα(Καμπανία)
Μακαρόνια με αβγοτάραχο( Μεσολόγγι)
Μακαρούνες (Κάρπαθος)
Μανιταροπίλαφο με λεμόνι και φύλλα λουίζας
Μανιταρόπιτα
Μαντί(Καπαδοκία)
Μαραθόπιτα (Σύρος)
Μαραθόπιτα(Xανιά )
Μαρμαρίτες(Σκύρος)
Μαυρομάτικα φασόλια πικάντικα
Μελιτζάνες με γιαούρτι και μαιντανό
Μελιτζάνες με σάλτσα φέτας
Μελιτζάνες οι τέλειες
Μελιτζάνες Τσακώνικες με φέτα
Μελιτζανομπουρεκάκια
Μολοχία Mπεσάρα( Λούξορ )
Μπαλάκια τυριού με μπαχαρικά και βότανα
Μπαρμπουνοφάσουλα σύβρασση(Ρόδος)
Μπατσαρώ(Θεσπρωτία)
Μπεϊγκάν ατσαρί ( μελιτζάνες πικάντικες)
Μποξαδάκια με μπόλια
Μπρόκολο au gratin
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι και τρίχρωμες πιπεριές
Ντομάτες προβενσάλ
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Ομελέτα φούρνου με πατάτες και κολοκυθάκια
Ορτύκια τυλιχτά με μπέικον(Ναύπλιο)
Πατάτες κρασάτες με σαφράν
Πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο
Πατατούλες φούρνου αρωματισμένες με μπέικον και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
Πεστροφοσαλάτα με σολομό και σάλτσα σόγιας
Πιλάφι (Σμύρνη)
Πιλάφι βουτυράτο με σάλτσα από κοκκινιστά καλαμαράκια με κάπαρη
Πιλάφι με σάλτσα από τρίχρωμες πιπεριές
Πιλάφι σπυρωτό με αρακά, πιπεριές, σταφίδες και αμύγδαλα με κρασάτη συκωταριά
Πιπεριές γεμιστές με μαλακά τυριά
Πιπεριές γεμιστές με φέτα και λαχανικά
Πιπεροσαλάτα
Πίτα με κιμά
Πιτάκια με γαρίδες ψαχνά ψαριού, μπεσαμέλ, άνηθο βρασμένα σε κρασί
Πιταρούδια,ρεβυθοκεφτέδες(Ρόδος)
Πίτσα λαδένια
Πίτσα με σπανάκι και φέτα
Πλαστός (Άγραφα)
Πλιγούρι κοκκινιστό (Eφεσσος )
Πλιγούρι με μελιτζάνες
Πουρέ αβοκάντο
Πουρέ μελιτζάνας
Πουρές σελινόριζας
Πρασόπιτα (απ’ την Μακεδονία μας)
Πρασόρυζο
Πρασοσέλινο κοκκινιστό
Πρασοτηγανιά πατάτας με μυζήθρα
Ρεβίθια ζεστά με ψιλοκομμένη ντομάτα και καρότο
Ρεβιθοκεφτέδες
Ρεβιθοκεφτέδες με γαρίδες .(Σάμος)
Ρύζι με ρεβύθια(Ντουμπάι)
Ρύζι με σταφίδες, αμύγδαλα και καβουρδισμένο κρεμμυδάκι
Ρύζι με συκωτάκια και καρπούς
Σαλιγκάρια ,μποβόλια (Εκκλησιαστικό φαγητό)
Σαλιγκάρια με χόρτα(Aργολίδα)
Σελινόριζα αλα πολίτα (aπό την κουζίνα της Θεσσαλονίκης)
Σκαλτσούνες
Σουπιοπίλαφο(Ρόδος)
Σουφικό ( Iκαρία )
Σπαγγέτο με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πάπρικα
Σπαγγέτο με σάλτσα μανιταριών
Σπανακόπιτα
Σπανακόπιτα με παρμεζάνα
Σπεντζοφάι
Συκωτάκια(Αλεξάνδρεια)
Συκωταριά κρασάτη
Ταλιατέλες με καπνιστό σολωμό και μπρικ.
Τάρτα με κοκκινιστά μανιτάρια και κρέμα τυριού
Τάρτα απο φάβα με αβγό(Σαντορίνη ,Σελήνη)
Τάρτα γεμιστή με σπανάκι και αβγό.
Τάρτες ατομικές με ανθότυρο και πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Τεμπελοτυρόπιτα(Καλάβρυτα)
Τζατζίκι,το παραδοσιακό
Τζιγεροσαρμάδες
Τηγανιά πράσου
Τορτίγια (Μαδρίτη)
Τορτίγια(Ισπανική ομελέτα με σάλτσα ντομάτας)
Τραχανόπιτα Αλοννήσου
Τραχανόπιτα(Ορεινή Κορινθία)
Τσιγαρέλι σε αραβικές πίτες
Τυροκροκέτες
Τυρόπιτα
Τυρόπιτα κανταΐφι
Τυρόπιτα Σκοπέλου
Τυρόπιτα με δυόσμο
Τυροσαλάτα με λαχανικά
Φάβα με μάραθο (Σκύρος)
Φάβα παντρεμένη
Φάβα σκορδαλιά Σαντορίνη
Φέτα τυλιγμένη σε φάκελο με γλυκόξινη σάλτσα μελιού
Φουρτάλια Άνδρου
Χαλούμι με πέστο Κυπριακό
Χαλούμι σε φακελάκια
Χορτόπιτα στριφτή
Χωριάτικη τυρόπιτα
Ψάρι Σαβόρο (Λευκάδα)