english

 

   
  Μάθετε για τα Τυριά μας ,...τα Τυριά της Ελλάδος!!
Γρήγορη Αναζήτηση

 
Tυροκομικός Χάρτης Ελλάδος
zoom
 
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Ελαϊκή

Ανήκει στα μαλακά τυριά. Παράγεται στα περισσότερα νησιά των Δωδεκανήσων (Κάσο, Κάρπαθο κλπ) από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα των δύο. Ωριμάζει στον αέρα και συντηρείται στο λάδι.

Πόσσιας Κω

Πόσσιας η κρασοτύρι. Εξωτερικά έχει το χρώμα του κρασιού.Εσωτερικά είναι πάνλευκο.Παρασκεύαζεται απο πρόβειο γάλα,γίδινο,η μείγμα και των δύο.Εχει υγρασία 46%,ελάχιστα λιπαρά 28,7% επι ξηρού.Παρασκεύαζεται στη Κώ σε μακριές φόρμες σαν μπαστούνια. Το γάλα φτάνει στη βιοτεχνία και ζεσταίνεται σε μεγάλους ανοξείδωτους κάδους. Στη συνέχεια παστεριώνεται στους 72ο.Μένει στις δεξαμενές παστερίωσης για μισή ώρα και μετά περνά σε ειδικούς κάδους για να πήξει Εκεί παραμένει για μιάμιση ώρα, Κόβετε και μπαίνει στα ειδικά ψάθινα μακρόστενα καλούπια όπου και παραμένει για να στραγγίξει για 2 ώρες.. Στη συνέχεια βγαίνει από τα καλαθάκια και μπαίνει στη άλμη για 2,3 μέρες. Μετά την άλμη το στραγγίζουν για μία ημέρα. Η επόμενη διαδικασία είναι που κάνει το τυρί ξεχωριστό. .Για 18 με 20 ημέρες μπαίνει σε οινολάσπες. Πολλά εξαρτώνται από τον αριθμό ημερών που ωριμάζει το τυρί στις οινολάσπες. Πόσο συχνά αλλάζονται Η γεύση του είναι φίνα και λεπτή . Κρασοτύρι θα βρείτε παντού στη Κώ .Οι περισσότερες νοικοκυρές αγοράσουν από τις στάνες το τυρί και το βαπτίζουν μόνες τους στο μούστο. Το ίδιο κάνουν και τα περισσότερα εστιατόρια .Ετσι δεν θα βρείτε μία σταθερή γεύση Αλλάζει από μαγαζί σε μαγαζί και από σπίτι σε σπίτι.

Σιτάκα Κάσου και Καρπάθου

Τυρί με αλοιφώδη μάζα λευκού χρώματος. Παράγεται στη Κάσο και την Κάρπαθο από αιγοπρόβειο γάλα.