english

 

   
  Μάθετε για τα Τυριά μας ,...τα Τυριά της Ελλάδος!!
Γρήγορη Αναζήτηση

 
Tυροκομικός Χάρτης Ελλάδος
zoom
 
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ανθότυρος

Mαλακό τυρί απο μίγμα τυρογάλακτος και φρέσκου γάλακτος με συνεκτική μάζα και ελάχιστο αλάτι χωρίς επιδερμίδα.Εχει μέγιστη υγρασία 70% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 65% επι ξηρού.Παράγεται απο Πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

Βλαχοτύρι

Σκληρό τυρί υποκίτρινο. Παράγεται στην Ήπειρο και ειδικά στο Μέτσοβο από πρόβειο ή και αγελαδινό γάλα .Πολύ ευχάριστη γεύση.Βρίσκεται μόνο στο Μέτσοβο,στα καταστήματα της πλατείας.

Γαλοτύρι

Τυρί μαλακό, θρυμματιστό που ωριμάζει μέσα σε κάδους ή δοχεία με προσθήκη γάλακτος. Είναι ξινούτσικο και ελαφρά γιαουρτώδες με σκληρά κομμάτια τυριού ανάμεσα. Κατασκευάζεται από απαστερείωτο αιγοπρόβειο γάλα.Η σύνθεσή του είναι υγρασία 70%,λιπαρά 13-14% πρωτείνες 10% ,αλάτι 2-3%.Τα παληά χρόνια ωρίμαζε μέσα σε ασκούς.

ΠΟΠ

Κατσικίσιο Mετσόβου

Το λένε και μαίσιο γιατί γίνεται απο γάλατα του Μαίου.Το λένε και μπατζίσιο γιατί γίνεται στον μπάτζο που είναι η στάνη.Το λένε και γιδίσιο γιατί γίνεται απο γίδινο γάλα.Αποκλειστική παραγωγή του ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο.Τυρί σκληρό σε μικρά κεφαλάκια με χρώμα λευκό πρός φαιό με διάσπαρτους κόκκους πιπεριού στη μάζα του.Εξαιρετικά νόστιμο,φυσικά πιπεράτο προορίζεται να φαγωθεί ως έχει με ψωμάκι συνοδεία τσίπουρου.

Κεφαλογραβιέρα

Σκληρό τυρί σχετικά αλμυρό με συμπαγή μάζα.Οταν είναι φρέσκο 5,6 μηνών είναι μαλακό.Οσο περνάει ο καιρός σκληραίνει. Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα στη Δ.Μακεδονία ,Ηπειρο,Αιτωλοακαρνανία.Η σύνθεσή είναι υγρασία 35%,λιπαρά 31%,πρωτείνες 26%,αλάτι 3-4% .και κάνει υπέροχα σαγανάκια. Είναι σκληρό τυρί και αν είναι καλά ωριμασμένο κάνει και για τα μακαρόνια. Βασίζεται στο τρόπο κατασκευής της γραβιέρας.Πρωτοφτιάχτηε στην Ηπειρο και είναι πιό πικάντικα αλμυρή απο τη γραβιέρα.

ΠΟΠ

Κεφαλοτύρι

Η μάζα του είναι συνεκτική .το χρώμα της είναι υποκίτρινο εως λευκό πάλ.Εχει διάσπαρτες τρύπες.Η γέυση του είναι αλμυρή,πικάντικη,λιπαρή.Παρασκευάζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος απο γάλα πρόβειο, η μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου.Η λιποπεριεκτικότητα του 40% επι ξηρού. και μέγιστη υγρασία 38%.Με αρκετή ποσότητα αλατιού.Ιδανικό για μιά καλή μακαρονάδα.

Μετσοβέλα

Ημίσκληρο υποκίτρινο τυρί. Παράγεται στο Μέτσοβο από 80% πρόβειο, 10% αγελαδινό και 10% κατσικίσιο γάλα,απο το Ιδρυμα Τοσίτσα.

Μετσοβόνε

Ενα τυρί από μίγμα αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος με απαλό κίτρινο χρώμα καπνισμένο και φτιαγμένο με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας. Έχει σχήμα κυλίνδρου μήκους 40 εκ περίπου.Η χημική του σύνθεση είναι υγρασία 42%,πρωτείνες 26-27%,λιπαρά 26%,αλάτι 2,8%. Φέρει το όνομα της πόλης που κατασκευάστηκε του Μετσόβου. Δημιούργημα του τυροκομείου του ιδρύματος Τοσίτσα.

ΠΟΠ

Μυζήθρα

Ενα τυρί που φτιάχνεται σ΄ ολη την Ελλάδα,μιας και προέρχεται απο το τυρόγαλο της τυροκόμησης ενός άλλου τυριού.Μέσα στο τυρόγαλο προστίθεται λίγο φρέσκο γάλα,ζεσταίνεται κόβεται και πάλι με λίγη πυτιά, και προκύπτει ένα μαλακό φρέσκο τυρί σχεδόν άπαχο απαλής , αδιάφορης γεύσης.Βέβαια να ξέρετε ότι έχει τα λιπαρά του και γι αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε περίπτωση δίαιτας .Αν αλατισθεί ωριμάζει και σκληραίνει και τότε χρημοποιείται στα μακαρόνια.Εχει κατά μέσο όρο 70% υγρασία,και 50% λιπαρά επι ξηρού.Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και συνοδεύει φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Παρμεζάνα

Το τυροκομείο του ιδρύματος Τοσίτσα με πολύ μεράκι παρασκευάζει και μία παρμέζάνα που όσοι την έχουν δοκιμάσει την βρήκαν καλύτερη και από την Ιταλική. Είναι πολύ μικρής παρωγής και θα την δοκιμάσεται στο Μέτσοβο και μόνον

Τελεμές

Λευκό τυρί άλμης, μαλακό , λευκού χρώματος.Παρασκευάζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.Προέρχεται απο πρόβειο γάλα,κατσικίσιο η αγελαδινό.Διαφέρει απο τη φέτα γιατί κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια και φυλάσσεται αποκλειστικά σε δοχεία απο λευκοσίδηρο.Εχει μέγιστη υγρασία 56%,ελάχιστα λιπαρά 43% επι ξηρού.

Τουλουμοτύρι

Φρέκο λευκό αλοιφώδες τυρί που οριμάζει μέσα σε τουλούμια δηλαδή αναποδογυρισμένα τομάρια ζώων όπου οι τρίχες ειναί προς την εσωτερική πλευρά και ακουμουν το τυρί.Αφου μπει το τυρί μέσα ο ασκός ράβεται και το τυρι όριμάζει μέσα του σε δροσερό και ελαφρώς αεριζόμενο μέρος. Σπάνιο στις μέρες μας το έχω δεί μόνο στην Αγιάσο της Λέσβου

Τυρογλιάτα

Τυρί της Πίνδου λευκού χρώματος. Αλοιφώδες από πρόβειο γάλα. Εξαιρετικά σπάνιο.

Φέτα

Το Νο 1 τυρί της Ελλάδας από πρόβειο γάλα συντηρημένο σε άλμη, μέσα σε βαρέλια ξύλινα ή τενεκέδες των 20 εως 50 κιλών σε κομμάτια μέσου βάρους 1-2 κιλών. Λευκό τυρί με ελαφρά ξινή γεύση.Η Ανάλυση της είναι: Υγρασία 52%,Λιπαρά 25-26%,Πρωτείνες 17%,Αλάτι 1,8-2,75%. Τρώγεται ,μετα απο ωρίμανση τουλάχιστον 2 μηνών,αυτούσιο συνοδεύοντας φαγητό ή φρούτα. Μαγειρεύεται σε πίτες

ΠΟΠ